• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکومت حضرت مهدی در عصر ظهور (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اثر فارسی علی اصغر رضوانی، نگاهی است به ویژگی‌های حکومتی امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف پس از قیام و ظهور. انگیزه تالیف، بررسی نحوه حکومت حضرت مهدی و برخورد ایشان با پیروان سایر ادیان بوده است. آنچه باعث اهمیت کتاب شده، نگاه تحلیلی به روایات مربوط به عصر حکومت مهدوی است.



کتاب با مقدمه مؤلف در انتقاد از کسانی که افکار و عقاید انحرافی را در جامعه ترویج می‌کنند، آغاز و مطالب در دو بخش کلی، ارائه شده است.
نویسنده پس از بیان این که اسلام در عصر ظهور تجلی خواهد یافت، به جایگاه اهل کتاب در آن روزگار و رفتار امام علیه‌السّلام با آنان پرداخته و آن گاه به برخورد آن حضرت با انحرافات فکری اشاره کرده است.


بخش اول با بررسی تجلی اسلام در عصر ظهور آغاز می‌شود. نویسنده معتقد است برای تشکیل جامعه واحد و امت واحده، یک موضوع ضروری بوده و آن جهان بینی واحد و اعتقاد واحد است و دینی که امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف بعد از ظهور با آن بر مردم حکومت می‌کند، دین اسلام می‌باشد. از برخی روایات نیز استفاده می‌شود که در عصر دولت ایشان، جز مسلمان، احدی روی زمین باقی نمی‌ماند.
ولی با مراجعه به روایات دیگری که با ظاهر قرآن نیز مطابقت داشته و به همین دلیل بر روایات قبلی مقدم است، پی می‌بریم که یهود و نصارا تا روز قیامت باقی خواهند ماند.
با این استدلال، نویسنده سعی در تبیین و بررسی رفتار آن حضرت با اهل کتاب داشته و مدعی است کسانی که از اهل کتاب معاند نبوده و در صدد ستیز و مقابله با حضرت و حکومت او برنیایند، می‌توانند در ذمه اسلام بوده و به زندگی خود ادامه دهند.
وی با ضمیه کردن آیه اکمال به آیات و روایاتی که مطابق آن‌ها دین حاکم در عصر ظهور اسلام است، چنین نتیجه می‌گیرد که مذهب رایج در آن عصر، مذهب تشیع می‌باشد.
اما مشکلی که در این جا مطرح می‌شود، مشکل انحراف‌ها، برداشت‌ها و تفسیرهای نادرستی است که در راه و روش‌های دین و اصول و فروع احکام الهی پدید آمده و قرن‌ها در ذهن جامعه اسلامی رسوخ کرده است.
نویسنده معتقد است این جریان، یکی از موانع بزرگ بر سر راه حضرت است؛ زیرا در این جریان، امام تنها با توده‌های ناآگاه رو در رو نیست، بلکه عاملین اصلی توجیه‌ها و تحریف‌ها نیز پشت سر آن‌ها قرار دارند که همواره به فتنه گری مشغول‌اند. این عاملان از سه جریان زیر تشکیل می‌شوند و شاید بخشی از برنامه‌های کشتار گسترده امام عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در جوامع اسلامی، در این ارتباط باشد:
۱- روحانیان دنیادار و وابسته.
۲- سرمایه داران و اشراف بی دین.
۳- حکومت‌های به ظاهر اسلامی.
وی ضمن ارائه ادله و شواهدی، اثبات می‌کند که در حکومت آن حضرت، نژادپرستی هیچ جایگاهی نداشته و نوع حکومت ایشان، شبیه هیچ یک از حکومت‌های موجود در دنیا نیست.


در ادامه پس از اشاره به روش حکومتی حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و سامان پذیری زندگی مردم در آن عصر، ضمن بررسی عوامل تاثیرگذار در گسترش عدالت، سرلوحه برنامه‌های ایشان، گسترش عدالت در سراسر گیتی دانسته شده است.
نویسنده سیره عملی و روش شخصی آن حضرت را مبتنی بر ساده زیستی دانسته و پس از ترسیم وضعیت امنیت اجتماعی در عصر ظهور، رشد عقلی و تکامل علمی، رشد تربیتی، نحوه تقسیم بیت المال، رفاه اقتصادی، وجه کثرت اموال، وضعیت مساجد و حرمین شریفین در آن عصر را مورد بررسی قرار داده است.
درباره جهت مشارکت مسیح علیه‌السّلام در حکومت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، حکمت‌هایی بیان شده است. به عنوان مثال، از آن جایی که مسیحیان به حضرت مسیح علیه‌السّلام اعتقاد داشته و جمعیت زیادی را تشکیل می‌دهند، لذا با مشاهده ایشان تسلیم او و حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف می‌شوند.
در دوم، پس از بررسی فاصله بین ظهور و روز قیامت با استفاده از روایات، به این سؤال پاسخ داده شده که اگر حکومت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف حکومت عدل جهانی است، چرا ایشان به شهادت می‌رسد؟
نویسنده پس از تحلیل احتمالات وارد شده پیرامون این سؤال، به اصلاحات فراگیر در عصر ظهور و مقر حکومت آن حضرت، اشاره کرده، ضمن برشمردن آثار و برکات ظهور ایشان، به بررسی و بحث پیرامون تکنولوژی در آن عصر پرداخته است.
مباحث پایانی، مربوط به نگاهی کوتاه به نوآوری و تحولی جدید در حکومت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است و چنین نتیجه گیری شده که آن حضرت گر چه احیا کننده شریعت اسلامی است؛ ولی این شریعت را با اسلوب و روشی جدید پیاده خواهد نمود.


فهرست مطالب در ابتدای کتاب آمده است. پاورقی‌ها بیشتر به ذکر منابع پرداخته است.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱ ص۳۸۱.



۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱ ص۳۸۱.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار