• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ختم قرآن•

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ختم قرآن، تلاوت قرآن از آغاز تا پایان را می‌گویند.



«ختم» به معنای به پایان بردن یا مهر نهادن بر چیزی و «ختم قرآن» به معنای تلاوت قرآن از آغاز تا پایان آن است.


از آغازین روزهای انتشار اسلام عنوان «ختم قرآن» برای مسلمانان آشنا بوده است، و صحابه درباره چگونگی ختم قرآن و کمترین زمانی که می‌شود قرآن را ختم کرد، از پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم پرسش‌هایی می‌کردند و پاسخ می‌شنیدند.


درباره کمترین زمان برای ختم قرآن کریم روایت‌های متعددی از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و ائمه علیه‌السّلام در دست است که کمترین زمان مناسب برای ختم کامل قرآن را سه روز و بیشترین و بلندترین زمان را شش ماه دانسته‌اند.
به اعتقاد زرکشی آمادگی و استعداد قاریان در بلندی و کوتاهی زمان ختم قرآن اثر دارد. مرحوم فیض کاشانی رحمة‌الله‌علیه در کتاب شریف محجة البیضاء می‌فرماید: برای بندگان سالک راه عمل، شایسته است قرآن را در یک هفته بخوانند؛ چنان که در حدیث وارد شده است؛ و آن‌هایی که سالک به اعمال قلب هستند و کارهای فکری دارند یا به نشر علم مشغولند، در یک ماه بخوانند؛ چنان که در دو حدیث وارد شده است؛ و اگر از اشخاصی است که در معانی قرآن زیاد دقت می‌کند، کمتر از این کفایت می‌کند؛ زیرا به تامل و تکرار احتیاج دارد و می‌تواند حداقل وارد شده یعنی پنجاه آیه در روز را بخواند.


آداب ختم قرآن .


۱. زرکشی، محمد بن بهادر، ۷۴۵ - ۷۹۴ق، البرهان فی علوم القرآن (باحاشیه)، ج۱، ص۴۷۰.    
۲. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، ۸۴۹ - ۹۱۱ق، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص(۳۶۰-۳۶۲).    



علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «ختم قرآن».    



جعبه ابزار