• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دانش بنیان حوزوی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف








۱.۱ - ضرورت دانش بنیان حوزوی

حوزه های علمیه طبق روال همیشگی در حال تولید علم و نوآوری هستند اما با استفاده از روش‌های فناوری آی تی که در «لبه دانش» باشد می‌توان به نوآوری و تولید علم سرعت داد و در برخی موارد از خطای در نتیجه گیری جلوگیری کرد.

۱.۲ - چگونگی ایجاد

چون حوزه علیمه تفکرات را جهت دهی می کند اگر از ابزارهای کامپیوتری بتوانیم نتیجه گیریها در تفکر را سریع تر، دقیق تر و مصون از خطا کنیم می توانیم مجموعه‌های دانش‌بنیان حوزوی ایجاد کنیم که یک بال آن «دیتای حوزوی» و بال دیگر آن «ابزارهای کامپیوتری» است. ابزارهای کامپیوتری می تواند به عنوان سنجه ای برای تطابق با معیارهای لبه دانش بودن باشد و به تبع آن در سرعت دهی به علوم حوزوی تاثیر خواهد داشت.

۱.۲.۱ - تجربه مدرسه فقاهت

تجربه مدرسه فقاهت این است که می توان با ابزارهای کامپیوتری لبه دانش بودن را به لحاظ فنی حاصل کرد و به نتیجه گیریهای فکری دقت و سرعت داد.
بُعد فنی آن مورد تایید مهندسین و تاثیر گزاری در نتایج علمی آن مورد تایید حوزویها است.
از این طریق جمع بین هر دو حاصل شده است.
اما این که بدون ابزارهای فنی بتوان دانش بنیان در علوم انسانی یا در علوم حوزوی درست کرد نیاز به وسیله هایی برای سنجش دارد.

۱.۳ - الزامات دانش بنیان فنی- تولیدی

لازمه شرکت دانش بنیان بودن طبق تعاریف جاری این است که از فناوریهایی که لبه دانش است استفاده کند.
آیا می توان در علوم انسانی و حوزوی هم لبه دانش تعریف کرد؟
معیار لبه دانش بودن در علوم حوزوی چیست؟ حل مسائل حکومتی، اجتماعی، اقتصادی؟


علوم انسانی از سنخ فکر است. کامپیوتر می تواند ابزار مناسبی برای سرعت دهی در استنتاجهای فکری باشد. منظور از استنتاج در اینجا استفاده از هوش مصنوعی لزوما برای استنتاج نیست بلکه مراحل قبلی آن مثل اتقان تفکر برای جلوگیری از خطای در استنتاج است اما با استفاده از کامپیوتر.
مثلا گاهی روایتی داریم که به طریقی مطلبی را با لفظی بیان می‌کند اما همان مفهوم با لفظ متفاوت در روایت دوم بکار رفته است که با استفاده از تشخیص مفاهیم که توسط کامپیوتر صورت می گیرد می توان روایات با الفاظ متفاوت اما مفاهیم یکسان را در کنار هم قرار داد تا محقق نتیجه دقیق تری بگیرد.


ایجاد شرکتهای دانش بینان حوزوی که با استفاده از کامپیوتر بتواند مسائل حکومتی را حل کند
حل مسائل مستحدثه
سیستم حل مسئله مستحدثه نیز با استفاده از کامپیوتر مقدور خواهد بود.
باید دانش بنیان بودن حوزوی به صورتی تعریف شود که با معیارهای معاونت علمی سازگاری داشته باشد. لبه دانش بودن ممکن است فقط با استفاده از هوش مصنوعی در جستجوها، تشخیص مفاهیم، پیشنهاد مفاهیم و ... باشد.
بهره گیری از هوش مصنوعی نیازمند زیرساختهایی است که بخشی از آنها در مدرسه فقاهت، ویکی فقه و کتابخانه مدرسه فقاهت آماده شده اما این زیر ساخت نیازمند گسترش است تا هوش مصنوعی بهتر بتواند بر آنها سوار شود.
استفاده از جستجوهای مبتنی بر پردازش زبان طبیعی یکی از این موارد است
هدف از روشهای لبه دانش و فناوری بالا علاوه بر سرعت، صحت را به دنبال دارد



جعبه ابزار