درک (مفرداتنهجالبلاغه)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
دَرَک (به فتح دال و راء) از
واژگان نهج البلاغه به معنای رسيدن است. از مشتقات آن در
نهج البلاغه اِدْراک (به کسر همزه و سکون دال) به معنای رسيدن به چيزى و نيز رسيدن وقت شىء است. تَدارَک (به فتح تاء و راء) یعنی رسيدن به يكديگر و رسيدن آخر قوم به اوّلشان. اِسْتِدراک (به کسر همزه و سکون سین و کسر تاء) قصد چيزى با چيزى و نیز تدارک خطا با صواب است. دِراک (به کسر دال) به معنای پىدرپى (متلاحق) است.
امام علی (علیهالسّلام) درباره مرگ و نیز دشمنان از این واژه استفاده کرده است. از اين ماده موارد زيادى در «نهج» راه يافته است.
دَرَک به معنای رسيدن است.
اِدْراک به معنای رسيدن به چيزى و نيز رسيدن وقت شىء است؛ مثل: «ادرک الثمر» يعنى وقت چيدنش رسيد. تَدارَک یعنی رسيدن به يكديگر و رسيدن آخر قوم به اوّلشان. اِسْتِدراک قصد چيزى با چيزى و نیز تدارک خطا با صواب است. دِراک به معنای پىدرپى (متلاحق) است. از اين ماده موارد زيادى در «نهج» راه يافته است.
امام (علیهالسّلام) درباره مرگ فرموده:
«إِنْ هَرَبْتُمْ أَدْرَكَكُمْ وَإِنْ أَقَمْتُمْ أَخَذَكُمْ وَإِنْ نَسِيتُمُوهُ ذَكَرَكُمْ» (اگر از آن فرار كنيد به شما دست مىيابد، اگر بايستيد شما را مىگيرد و اگر فراموشش كنيد شما را فراموش نخواهد كرد.)
(شرحهای حکمت:
)
آن حضرت هم چنین فرموده:
«فَاسْتَدْرِكُوا بَقِيَّةَ أَيَّامِكُمْ وَاصْبِرُوا لَهَا أَنْفُسَكُمْ» (پس باقى مانده عمر خويش را دريابيد و استقامت و صبر را پيشه كنيد)
(شرحهای خطبه:
)
درباره دشمنان نیز فرموده:
«إِنَّهُمْ لَنْ يَزُولُوا عَنْ مَوَاقِفِهمْ دُونَ طَعْن دِرَاك» «آنها هرگز از جاى خود بدون نيزه خوردن پى در پى كنار نخواهند رفت.»
(شرحهای خطبه:
)
•
قرشی بنایی، علیاکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «درک»، ج۱، ص۳۸۳.