• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دشمنی با انبیا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در طول تاریخ همیشه عده‌ای با انبیا دشمنی و عداوت داشتند، دشمنی از انس و جن، و دشمنی از مجرمان که با پیامبران مخالفت می‌کردند.



دشمنی و عداوت با انبیا از محرمات است.
«من کان عدوا... ورسله... فان الله عدو للکـفرین؛ کسی که دشمن خدا و فرشتگان و رسولان او و جبرئیل و میکائیل باشد (کافر است و) خداوند دشمن کافران است.»

۱.۱ - دشمنی خدا با دشمنان

هر کس دشمن خدا و فرشتگان و فرستادگان او و جبرئیل و میکائیل باشد خداوند دشمن او است، خدا دشمن کافران است" (من کان عدوا لله و ملائکته و رسله و جبریل و میکال فان الله عدو للکافرین).
اشاره به اینکه اینها قابل تفکیک نیستند: الله، فرشتگان او، فرستادگان او، جبرئیل، میکائیل و هر فرشته دیگر، و در حقیقت دشمنی با یکی دشمنی با بقیه است.
به تعبیر دیگر دستورات الهی که تکامل بخش انسانهاست از سوی خداوند بوسیله فرشتگان بر پیامبران نازل می‌شود و اگر تفاوتی بین ماموریتهای آنها باشد از قبیل تقسیم مسئولیت است نه تضاد در ماموریت، آنها همه در مسیر یک هدف قرار دارند، بنا بر این دشمنی با یکی از آنها، دشمنی با خدا است.


«وکذلک جعلنا لکل نبی عدوا شیـطین الانس والجن یوحی بعضهم الی بعض زخرف القول غرورا ولو شاء ربک ما فعلوه فذرهم وما یفترون؛ اینچنین در برابر هر پیامبری، دشمنی از شیاطین انس و جن قرار دادیم آنها بطور سری (و درگوشی) سخنان فریبنده و بی اساس (برای اغفال مردم) به یکدیگر می‌گفتند و اگر پروردگارت می‌خواست، چنین نمی‌کردند (و می‌توانست جلو آنها را بگیرد ولی اجبار سودی ندارد.) بنا بر این، آنها و تهمت هایشان را به حال خود واگذار.»

۲.۱ - دشمنی برای تمام انبیا

همانطور که برای تو دشمنانی از شیطانهای انسی و جنی درست کرده‌ایم که پنهانی و با اشاره علیه تو نقشه ریزی می‌کنند و با سخنان فریبنده مردم را به اشتباه می‌اندازند برای تمامی انبیای گذشته نیز چنین دشمنانی درست کرده بودیم. و گویا مراد این باشد که شیطانهای جنی به وسیله وسوسه به شیطانهای انسی وحی می‌کنند و شیطانهای انسی هم آن وحی را بطور مکر و تسویل پنهانی برای اینکه فریب دهند- یا برای اینکه خود فریب آن را خورده‌اند- به همدیگر می‌رسانند.


«وکذلک جعلنا لکل نبی عدوا من المجرمین وکفی بربک هادیـا ونصیرا؛ (آری،) این گونه برای هر پیامبری دشمنی از مجرمان قرار دادیم اما (برای تو) همین بس که پروردگارت هادی و یاور (تو) باشد!»

۳.۱ - دشمنی با رسول خدا

"و کذلک جعلنا لکل نبی عدوا من المجرمین و کفی بربک هادیا و نصیرا" یعنی همان طور که این مجرمین را دشمن تو کردیم، برای هر پیغمبری دشمنی از قومش قرار دادیم، یعنی این از سنت جاری در میان انبیاء و امتها است، پس تو خیلی ناراحت نباش، و دشمنی‌های اینان بر تو گران نیاید. پس این آیه در مقام تسلیت رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) است.
و معنای قرار دادن دشمن از مجرمین این است که خداوند گناهکاران را به جرم گناهشان، بر دلهایشان مهر می‌زند، در نتیجه دشمن حق می‌شوند و داعی به سوی حق را دشمن می‌دارند، پس دشمنیشان با رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به طور مجاز به خدا نسبت داده می‌شود.


۱. بقره/سوره۲، آیه۹۸.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۶۲.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۱۱۲.    
۴. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۷، ص۴۴۲.    
۵. فرقان/سوره۲۵، آیه۳۱.    
۶. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۲۸۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دشمنی با انبیا».    



جعبه ابزار