• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعا برای امامت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیاتی از قرآن کریم بر مطلوبیت دعا برای امامت بر متقین تاکید دارند.



در آیه ۷۴سوره مبارکه فرقان به مطلوبیت دعا، برای امامت بر متقین اشاره دارد:
«و الذین یقولون ربنا هب لنا من ازوجنا و ذریـتنا قرة اعین و اجعلنا للمتقین اماما؛ و کسانی‌اند که چون به آیات پروردگارشان تذکر داده شوند کر و کور روی آن نمی‌افتند.»

۱.۱ - دعای عباد الرحمان

یکی دیگر از دعا‌های عباد الرحمن این است که : " و اجعلنا للمتقین اماما"- یعنی ما را توفیق ده تا در راه انجام خیرات و به دست آوردن رحمتت از یکدیگر سبقت گیریم، در نتیجه دیگران که دوستدار تقوایند از ما بیاموزند و ما را پیروی کنند، هم چنان که قرآن کریم درباره ایشان فرموده: استبقوا الخیرات" (پس بشتابید به سوی خیرات. ) و نیز فرموده: " سابقوا الی مغفرة من ربکم و جنة" (به سوی آمرزش پروردگارتان و بهشت بشتابید. و نیز فرموده: " و السابقون السابقون اولئک المقربون" (و پیشی گیرندگان، همان پیشی گیرندگان، مقربین درگاهند. ).
و گویا مراد از دعای مورد بحث، این است که: بندگان رحمان همه در صف واحدی باشند، مقدم بر صف سایر متقین. و به همین جهت کلمه" امام " را مفرد آورد و نفرمود: " و اجعلنا للمتقین ائمة".
بعضی
[۶] جامع لاحکام القرآن، ج۱۳، ص۸۳.
از مفسرین گفته‌اند: مفرد آوردن کلمه مذکور از این جهت بوده که این کلمه هم در یک نفر و هم در جمع، مفرد می‌آید. بعضی
[۷] جامع لاحکام القرآن، ج۱۳، ص۸۳.
دیگر گفته‌اند: امام در اینجا، جمع" آم" به معنای قاصد است، هم چنان که کلمه" صیام " جمع صائم می‌آید و معنای آیه این است که: خدایا ما را قاصدین متقین قرار ده تا همواره ایشان را قصد کنیم، و به ایشان اقتدا نماییم، هم چنان که اهل بیت علیه‌السّلام آیه را" و اجعل لنا من المتقین اماما" قرائت کرده‌اند. طباطبائی، محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۳۳۹.    

۱. فرقان/سوره۲۵، آیه۷۴.    
۲. فرقان/سوره۲۵، آیه۶۳.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۴۸.    
۴. حدید/سوره۵۷، آیه۲۱.    
۵. واقعه/سوره۵۶، آیه۱۱.    
۶. جامع لاحکام القرآن، ج۱۳، ص۸۳.
۷. جامع لاحکام القرآن، ج۱۳، ص۸۳.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دعا برای امامت».    



جعبه ابزار