• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعوت بندگان به تقوا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند بندگان رو به رعایت تقوا دعوت کرده‌اند، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نیز مأمور دعوت بندگان مؤمن به تقوا بود.



پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) مامور دعوت بندگان مؤمن، به رعایت تقوا بود:
«قل یـعباد الذین ءامنوا اتقوا ربکم...؛بگو: ای بندگان من که ایمان آورده‌اید! از (مخالفت) پروردگارتان بپرهیزید! ...»

در تعقیب آیات در بحث گذشته که مقایسه‌ای میان مشرکان مغرور و مؤمنان مطیع فرمان خدا و نیز میان عالمان و جاهلان شده بود، در آیات مورد بحث خطوط اصلی برنامه‌های بندگان راستین و مخلص را ضمن هفت دستور که در طی چند آیه آمده و هر آیه با خطاب قل شروع می‌شود بیان شده است. نخست از تقوی شروع می‌کند و به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دستور می‌دهد: بگو! ‌ای بندگان مؤمن من! از پروردگار خود بپرهیزید و تقوی را پیشه کنید(قل یا عباد الذین آمنوا اتقوا ربکم ).
آری تقوی که همان خویشتن داری در برابر گناه، و احساس مسئولیت و تعهد در پیشگاه حق است نخستین برنامه بندگان مؤمن خدا می‌باشد، تقوی سپری است در مقابل آتش و عاملی است بازدارنده در برابر انحراف، تقوی سرمایه بزرگ بازار قیامت، و معیار شخصیت و کرامت انسان در پیشگاه پروردگار است.


خداوند از بندگان خود، برای کسب تقوا و پرهیزکاری دعوت کرده است:
«قل یـعباد الذین ءامنوا اتقوا ربکم... • ... یـعباد فاتقون؛ بگو: ای بندگان من که ایمان آورده‌اید! از (مخالفت) پروردگارتان بپرهیزید! ...• ...• ... ای بندگان من! از نافرمانی من بپرهیزید! »

تعبیر به عباد (بندگان) و اضافه آن به خدا آنهم به طور مکرر، در این آیه، اشاره به این است که اگر خداوند تهدیدی به عذاب می‌کند آنهم به خاطر لطف و رحمت او است، تا بندگان حق گرفتار چنین سرنوشت شومی نشوند، و از اینجا روشن می‌شود که لزومی ندارد عباد را در این آیه به خصوص مؤمنان تفسیر کنیم، بلکه شامل همگان می‌شود چرا که هیچکس نباید خود را از عذاب الهی در امان بداند.


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۱۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۴۰۰-۴۰۱.    
۳. زمر/سوره۳۹، آیه۱۰.    
۴. زمر/سوره۳۹، آیه۱۶.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۴۰۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بندگان‌».    



جعبه ابزار