• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دلالت ایجادی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دلالت ایجادی به معنی احضار معنا از طریق احضار مصداق خارجی نزد مخاطب است.




دلالت ایجادی، مقابل دلالت حکایی بوده و عبارت است از اخطار ( خطور دادن ) صورت معنا در ذهن از طریق ایجاد معنا در خارج به وسیله احضار مصداق آن نزد مخاطب، مانند آن که برای تفهیم معنای شیر به مخاطب ( احضار معنای شیر در ذهن او ) به جای آن که لفظ " اسد " بکار برده شود تا از طریق آن وی به معنا منتقل گردد، خود شیر درنده را نزد او حاضر نمایند.



در دلالت ایجادی، معنا به صورت مباشری و بدون واسطه صورت دیگری در ذهن مخاطب حاضر می شود؛ یعنی قوام آن بر تلازم تکوینی، بین احساس شیء حاضر در نزد مخاطب و حضور صورت آن در ذهن است و به همین دلیل احتیاج به جعل ندارد. این نوع دلالت وسیله اولی و طبیعی کسب معلومات در حیات انسان است؛ یعنی اولین دلالتی که معلومات را به ذهن انسان وارد می کند، همین نوع دلالت است.



میان دلالت ایجادی و دلالت حکایی تفاوت هایی وجود دارد:
۱ ـ در دلالت حکایی ذهن انسان، به صورت مباشری و بدون واسطه به معنا منتقل نمی شود، بلکه احتیاج به صورت ذهنی دیگری ( صورت لفظ ) دارد تا به کمک آن به معنا منتقل شود؛ اما در دلالت ایجادی، معنا بدون واسطه صورت دیگری در ذهن حاضر می شود؛
۲ ـ در دلالت ایجادی، فقط امور جزئی به ذهن آمده و تصور می شود، چون کلی در خارج یافت نمی شود؛ به خلاف دلالت حکایی که در آن، امور کلی هم متصور است.



صدر، محمد باقر، بحوث فی علم الاصول، ج ۱، ص ۱۴۳-۱۴۴



مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی    



رده‌های این صفحه : اصول




جعبه ابزار