• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سازمان بازرسی کل کشور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سازمان بازرسی کل کشور از اصطلاحات علم حقوق بوده و به معنای سازمانی است که به منظور نظارت بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین در دستگاه‌های اداری کشوری و لزوم مقابله با فساد، بر اساس اصل یکصد و هفتاد و چهارم قانون اساسی تاسیس شده است. رئیس سازمان، با ابلاغ رئیس قوه قضائیه از قضات، منصوب شده و می‌تواند به تعداد موردنیاز معاون و بازرس داشته باشد. همه مسئولان در وزارتخانه‌ها و سازمانها و موسسات دولتی و عمومی وظیفه دارند اسناد، اطلاعات، مدارک موردنیاز سازمان بازرسی را بدون تاخیر در اختیار بازرس اعزامی بگذارند.



یکی از سازمان‌هایی که وظیفه نظارتی دارد، سازمان بازرسی کل کشور می‌باشد؛ «براساس حق نظارت قوه قضائیه نسبت به حسن جریان امور، واجرای صحیح قوانین در دستگاههای اداری، سازمانی به نام سازمان بازرسی کل کشور زیر نظر رئیس قوه قضائیه تشکیل میشود».
[۱] قانون اساسی، مفاد اصل ۱۷۴.



رئیس سازمان، با ابلاغ رئیس قوه قضائیه از قضات شرع (روحانی) یا قضاتی که دارای رتبه ۱۰ یا ۱۱ قضائی باشند، منصوب می‌شود. رئیس سازمان می‌تواند به تعداد موردنیاز معاون و بازرس داشته باشد. بازرسان باید دارنده پایه قضائی باشند و یا از میان افرادی که صلاحیت قضائی آنان مورد تایید قوه قضائیه قرار گرفته است، انتخاب شوند.


همه مسئولان در وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و موسسات دولتی و عمومی وظیفه دارند اسناد، اطلاعات، مدارک مورد نیاز سازمان بازرسی را بدون تاخیر در اختیار بازرس اعزامی بگذارند.
در صورتی که سند مورد مطالبه از اسناد سری باشد، درخواست شخص رئیس سازمان و موافقت رئیس قوه قضائیه ضروریست. هرگاه بازرس یا هیات بازرسی به منظورحسن جریان امور، تعلیق یک یا چند نفر از کارکنان واحدی را که مورد بازرسی قرار داده‌اند، ضروری تشخیص دهند مراتب را فوراً و مستدل، به وزیر یا رئیس دستگاه مربوطه اطلاع داده و تعلیق فرد یا افراد موردنظر را تقاضا می‌کنند.
وزیر یا رئیس دستگاه مربوطه مکلف است تقاضای بازرس یا هیات بازرسی را اجرا نماید، درغیر این صورت شخصا مسئول پی‌آمد امر خواهد بود و سازمان مراتب را جهت اتخاذ تصمیم لازم به قوه قضائیه گزارش می‌کند.


سازمان در مورد تخلفات و نارسایی‌ها و سوء جریان امور اداری و مالی وزارتخانه‌ها، نهادها و بنیادها، مراتب را به رئیس جمهور اعلام می‌کند.
همچنین تخلفات موسسات و شرکت‌های دولتی و وابسته به دولت را به وزیر مربوطه، در مورد شهرداری وموسسات تابعه به وزیر کشور و در مورد موسسات غیر دولتی کمک بگیر از دولت به وزارت امور اقتصاد و دارائی و در موارد مشابه، تخلفات مراجع قضائی و دادگستری به رئیس قوه قضائیه و در موارد ارجاع شده از کمیسیون‌های اصول ۸۸ و ۹۰ قانون اساسی نتیجه بازرسی را به آن کمیسیون‌ها اعلام خواهد نمود.
[۲] قانون اساسی جمهوری اسلامی.
[۳] سایت قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران.



۱. قانون اساسی، مفاد اصل ۱۷۴.
۲. قانون اساسی جمهوری اسلامی.
۳. سایت قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «سازمان بازرسی کل کشور»، تاریخ بازیابی ۹۹/۷/۱۲.    


رده‌های این صفحه : اصطلاحات حقوقی | حقوق عمومی




جعبه ابزار