• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سر استحباب حج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در اخبار و آثار رسیده از پیامبر خدا و اهل بیت (علیهم‌السّلام)، تاکید فراوانی بر انجام حج استحبابی شده است. تکرار سفر حج در زندگی ائمه (علیهم‌السّلام) _که گاه به بیش از بیست سفر می‌رسید_ گواه این مدعا است.



حال با وجود آن که بخش واجب حج، مصالح ضروری مورد نظر شارع را تامین می‌کند، چرا به حج مستحبی تاکید زیادی شده است. در این رابطه می‌توان به مواردی چند اشاره کرد:

۱.۱ - تامین منافع فردی و اجتماعی

آنچه از حج برای حج‌گزاران و عموم مردم حاصل می‌شود، به اندازهای پرخیر و برکت است که هر مقدار بر آن افزوده شود، منافع فرد و جامعه بیشتر تامین می‌گردد. اگر حج فقط محدود به مقدار واجب باشد، آن مصالح از دسترس خارج می‌شود.

۱.۲ - جبران کاستی‌های مصالح حج

بخش واجب حج، گرچه مصالح ضروری و غیر قابل اغماض را تامین می‌کند؛ ولی باید توجه داشت که همه افراد مستطیع، توفیق انجام حج را پیدا نمی‌کنند و تنها بخشی از افراد توانمند، به انجام آن موفق می‌شوند.
پس بایستی بخشی جبرانی وجود داشته باشد که همان حج مستحبی است. انجام حج مستحبی تا حدودی خلا ناشی از عدم حضور افراد توانمند و مستطیع را جبران می‌کند.

۱.۳ - حضور افراد غیر مستطیع

اگر حج تنها ویژه توانمندان بود، بسیاری از مردم _که در آن حد توانمندی قرار ندارند و یا قبلا به حج مشرف شده‌اند_ از درک خیر و فضیلت آن محروم می‌شدند. تاکید روایات بر انجام مکرر حج، گواه این مدعا است.
در تمامی سال- به ویژه درماه مبارک رمضان- دعاهایی از ائمه (علیهم‌السّلام) رسیده است که در آنها حج هر ساله از خداوند طلب شده است. امام صادق(علیه‌السّلام) فرمود: وقتی از نافله عشا فارغ شدی بگو:
«اللهم انی اسالک ببهائک و جلالک و جمالک … الصدور و ترزقنی فی عامی هذا و فی کل عام الحج و العمرة».
و باز از آن حضرت در دعاهای هر شب ماه رمضان چنین نقل شده است:
«اللهم رب شهر رمضان … و اجعل فیما تقضی و تقدر من الامر المحتوم فیما یفرق من الامر الحکیم فی لیلة القدر من القضاء الذی لا یرد و لا یبدل ان تکتبنی من حجاج بیتک الحرام المبرور حجهم المشکور سعیهم المغفور ذنبهم المکفر عنهم سیئاتهم».
احادیث فراوانی در فضیلت «ادمان الحج» وارده شده است، چنان که امام هشتم(علیه‌السّلام) فرموده است:
«انما وضعت علی ادنی القوم قوة فکان من تلک الفرائض الحج المفروض واحدا ثم رغب (بعد اهل القوة بقدر طاقتهم)»؛ «خداوند پس از وجوب حج، مردم را به اندازه ثوابشان برای انجام حج ترغیب کرده است».

۱.۴ - جهت‌دهی گردشگری دینی

تردیدی نیست که افراد جامعه در هر دوره- به ویژه در دوران رونق اقتصادی- ثروت و امکاناتی دارند که بایستی در مسیری به کار گرفته شود.
اگر راه درست و کمال آفرینی در برابر آنها نباشد، ممکن است این امکانات در مسیر تخریب فرهنگ و روی آوردن به تجملات غفلت زا و بالاخره طغیان و سرکشی به کار گرفته شود: ان الانسان لیطغی ان رآه استغنی.
حج و زیارت، طرحی کمال آفرین برای فرد و جامعه است که بخشی از این امکانات را به خود جذب می‌کند تا عوارض نامطلوب راه‌های دیگر را خنثی نماید و آثار مبارک و رشد آوری برای همه داشته باشد.
علاوه بر این که ترویج و توسعه گردشگری دینی، موجب تولید کار و در نتیجه توزیع ثروت خواهد شد.


حج از چنان آثار و فوایدی برای همگان برخوردار است که حج مستحبی، بر دیگر عبادات مستحبی ترجیح دارد. شیخ حر عاملی(رحمة‌الله‌علیه) در وسائل الشیعه ابوابی را با این عناوین آورده است:
باب استحباب اختیار الحج المندوب، علی غیره من العبادات الاما استثنی؛
باب استحباب اختیار الحج المندوب علی الصدقه؛
باب استحباب اختیار الحج المندوب علی العتق؛
باب استحباب تکرار الحج و العمره بقدر القدرة؛
باب استحباب الحج و العمرة عینا فی کل عام و ادمانها و لو بالاستنابهو … تاکید بر استحباب حج، به حدی است که استخاره و استشاره در ترک آن روا شمرده نشده است.


۱. شیخ طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام، ج۳، ص۷۲.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۷۱.    
۳. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۱۹.    
۴. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۱۳۳.    
۵. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۱۳۶.    



معاونت امور روحانیون، پیش درآمدی بر فرهنگ نامه اسرار و معارف حج، ج۱، ص۹۴، برگرفته از مقاله «».    



جعبه ابزار