• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید یحیی بن عمر علوی‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این مزار در انتهای جاده روستای ام‌الشواریف، از توابع ناحیه غمّاس، بین این ناحیه و ناحیه شافعیه، در استان دیوانیه قرار دارد. باید جاده منتهی به دو راهی «ابوصخیر» را به سمت غرب، طی کرد. امروزه این منطقه، با عنوان «کلیبی» که به منطقه «نکاره» منتهی می‌شود، شناخته می‌شود و شامل تپه‌های تاریخی کم‌ارتفاعی است که میان آنها، خانه‌های پراکنده‌ای وجود دارد و در سمت شرقی مرقد، قبوری نیز به چشم می‌خورد.
مرقد روی تپه‌ای قرار دارد که در لهجه محلی مردم، «تل ابن الزجریه» (تپه فرزند زکریا)، خوانده می‌شود. در حقیقت، بیشتر مردم، آنجا را مرقد حضرت یحیی بن زکریا (علیه‌السّلام) می‌دانند. نام واقعی آن، روی یک تابلو، به‌صورت «مرقد سید یحیی بن عمر ابن یحیی بن حسین ذی الدمعة بن زید بن علی (علیه‌السّلام) » درج شده است. مرقد، صحنی دارد که دیوارهایی آن را احاطه کرده و بخش‌هایی از این دیوارها، فرو ریخته است. ورودی مرقد، شامل در آهنی بزرگی است که به یک سالن سرپوشیده بزرگ، متصل است و از طریق آن، می‌توان به حرم راه یافت.
حرم، شامل اتاقی است به مساحت ۲۵ مترمربع که وسط آن، قبر برجسته‌ای پوشیده با پارچه سبزرنگ قرار دارد و روی آن، ضریح چوبی مشبکی نصب شده است. بر فراز اتاق نیز گنبدی آبی‌رنگ، به ارتفاع سه متر و قطر تقریبی سه متر، وجود دارد.
خادم مرقد، «عباس الحسناوی»، درباره این مرقد می‌گوید:
زمانی که پدربزرگ من اینجا سکونت کرد، اهالی این منطقه که از آل‌شبل می‌باشند، پس از اینکه متوجه شدند او خواندن و نوشتن می‌داند، او را مسئول اداره مرقد و رسیدگی به آن کردند. او نیز به جست‌وجو درباره واقعیت زیارتگاه پرداخت و آشکار ساخت که نام شخص مدفون یحیی بن عمر است؛ در حالی‌که مردم آن را به نام «ابن الزجریه» (فرزند زکریا) می‌شناختند. ولی سرانجام از طریق سید حسین ابوسعیده (از پژوهشگران)، انتساب این قبر، به یحیی بن عمر علوی، برای ما ثابت شد.
[۱] مجله ینابیع، ش ۲۹- ۳۰، سال ۱۴۳۰، ص۵۷.

درباره عمر بن یحیی علوی و تعیین قبر وی، در زیارتگاه‌های منطقه «کفل»، در استان بابل، به تفصیل سخن گفتیم.
۰:۲۰.

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. مجله ینابیع، ش ۲۹- ۳۰، سال ۱۴۳۰، ص۵۷.



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، برگرفته از مقاله «سید یحیی بن عمر علوی‌»، ج۲، ص۲۸۶.    



جعبه ابزار