• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شجع (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



شَجَع (به فتح شین) یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای جرئت و قوت قلب و اقدام به‌کار که حضرت علی (علیه‌السلام) در بیان بعضی از صفات آدمی از این واژه استفاده کرده است.



شَجَع (به فتح شین) به معنای جرئت و قوت قلب و اقدام به کار آمده است. «الشجاعه: الجرئة و الاقدام و شدة القلب عند الباس» و آن از صفات و خصائص خوب است و واسطه است ما بین تهوّر که طرف افراط است و جبن و ترسویی که طرف تفریط می‌باشد.


• امام (صلوات‌الله‌علیه) در خصوص بیان بعضی از صفات آدمی فرموده: «العجز آفة و الصبر شجاعة و الزهد ثروة و الورع جنّة»
• امام (صلوات‌الله‌علیه) آنگاه که از بعضی از اشخاص و سستی یاران خود می‌نالید فرمود: «وَ أَفسَدتُم عَلَیّ رأَییِ بِالعِصیَانِ وَ الخِذلَانِ حَتّی لَقَد قَالَت قُرَیشٌ إِنّ ابنَ أَبِی طَالِبٍ رَجُلٌ شُجَاعٌ وَ لَکِنْ لاَ عِلْمَ لَهُ بِالْحَرْبِ؛ با مخالفت و نافرمانی خود رأی مرا فاسد کردید تا جایی‌که قریش گفتند: پسر ابو‌طالب مرد شجاعی است ولی به فنون جنگ دانا نیست آیا کسی جنگیدن و تجربه‌اش بیشتر از من است من از بیست سالگی جنگ را شروع کرده‌ام و اکنون از شصت سال گذشته‌ام.»
• همچنین واژه شجعان که جمع شجاع است نیز در کلام امام (علیه‌السلام) آمده است آنجا که می‌فرمایید: «ممّن ارضاه من شجعانکم؛ می‌بایست مردی از شما که من از شجاعت و دلاوریش راضی باشم، (به سوی دشمن) حرکت کند.»


این واژه هشت بار در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. دشت، محمد، نهج ابلاغه، ص۳۱۹، حکمت۴.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۷۰، خطبه.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۷۵، خطبه۱۱۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، پیام امام امیرالمومنین (علیه‌السّلام)،۵، ص۱۸۳.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «شجع»، ج۲، ص۵۸۱.    






جعبه ابزار