• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شرح شافیه ابن حاجب (کتاب)‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«شرح شافیه ابن حاجب» تالیف رضی الدین محمد بن حسن استرآبادی نحوی (۶۸۶ ق)، شرحی است بر کتاب « شافیه » ابن حاجب که به زبان عربی و در اواخر قرن هفتم قمری، نوشته شده است.



اثر حاضر که در چهار جلد تنظیم شده، بدین صورت است که ابتدا قسمتی از عبارات ابن حاجب در پرانتز آمده و به دنبال آن، شرح رضی الدین آورده شده است.
شارح کتاب کوشیده است مطالب اصلی را با مثال‌ها و شواهد متعدد شرح و تفسیر نماید.
در انتهای کتاب، اثر دیگری با عنوان « شرح شواهد ابن حاجب »، اثر عبدالقادر بغدادی (متوفی ۱۰۹۳ ق) صاحب کتاب « خزانة الادب » آمده است.

۱.۱ - برخی از مباحث کلی کتاب

برخی از مباحث کلی کتاب، عبارتند از: صحیح و معتل؛ افعال ثلاثی، رباعی و خماسی؛ احکام تصغیر؛ احکام منسوب؛ جمع مکسر؛ تخفیف همزه؛ احکام اعلال ؛ احکام ادغام ؛ ابدال و مبحث حروف.
پاورقی‌ها که از طرف محققین کتاب، آقایان محمد نور الحسن ، محمد الزفزاف و محمد محیی الدین عبد الحمید می‌باشد، به شرح مبهمات کتاب و توضیح بعضی از واژگان اختصاص یافته است.
فهارس هر جلد، در ابتدای همان جلد آمده است. این فهارس، عبارتند از: فهرست موضوعات، اعلام ، کلمات لغوی و شواهد وارد شده در هر جزء و امثالی که در شرح و تعلیقات ذکر شده است.
جزء دوم کتاب، شرح شواهد کتاب شافیه ابن حاجب، اثر ابن حسن جاربردی است که شامل ابیاتی در شرح کتاب شافیه می‌باشد. آقای رضی الدین این شرح را در جزء دوم کتاب، بنابر درخواست بعضی از افاضل و دوستان خود، جهت استفاده بیشتر، اضافه نموده است که شامل ۵۲ بیت می‌باشد.






جعبه ابزار