• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شعله‌های آتش جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به عذاب و سختی و دردآور بودن شعله‌های آتش جهنم می‌باشد می‌پردازیم.



کلا انها لظی• نزاعة للشوی. «اما هرگز چنین نیست شعله‌های سوزان آتش است. دست و پا و پوست سر را می‌کند و می‌برد».
خداوند می‌فرماید: (هرگز چنین نیست) هیچ فدیه و فدائی پذیرفته نمی‌شود (کلا). (آن شعله‌های سوزان آتش است) (انها لظی). پیوسته زبانه می‌کشد، و هر چیز را در کنار و مسیر خود می‌یابد می‌سوزاند. دست و پا و پوست سر را می‌کند و با خود می‌برد (نزاعة للشوی). (لظی) به معنی شعله خالص آتش است، و یکی از نام‌های جهنم نیز می‌باشد، و در آیات فوق هر دو معنی ممکن است. (نزاعة) به معنی چیزی است که پی درپی جدا می‌کند. و (شوی) به معنی دست و پا و اطراف بدن است، و گاه به معنی بریان کردن نیز آمده، ولی در اینجا منظور همان معنی اول است، زیرا هنگامی که آتش سوزان و شعله‌وری به چیزی می‌رسد اول اطراف و جوانب و شاخ و برگ آن را می‌سوزاند و جدا می‌کند.


سیصلی نارا ذات لهب. «و به زودی وارد آتشی می‌شود که دارای شعله فروزان است».
در این آیه می‌افزاید: به زودی وارد آتشی می‌شود که دارای شعله برافروخته است (سیصلی نارا ذات لهب). اگر نام او (ابولهب) بود، آتش عذاب او نیز ابولهب است و شعله‌های عظیم دارد (توجه داشته باشید لهب در اینجا به صورت نکره و دلالت بر عظمت آن شعله می‌کند).
نه تنها (ابولهب) که هیچیک از کافران و بدکاران اموال و ثروت و موقعیت اجتماعیشان آنها را از آتش دوزخ و عذاب الهی رهائی نمی‌بخشد، چنانکه در آیه ۸۸ و ۸۹ سوره شعراء می‌خوانیم: یوم لا ینفع مال و لا بنون الا من اتی الله بقلب سلیم: قیامت روزی است که نه اموال و نه فرزندان، هیچکدام سودی به حال انسان ندارد، مگر آن کس که با قلب سالم (روحی با ایمان و با تقوی) در محضر پروردگار حاضر شود. مسلما منظور از آیه (سیصلی نارا ذات لهب) آتش دوزخ است، ولی بعضی احتمال داده‌اند که آتش دنیا را نیز شامل شود.


۱. معارج/سوره۷۰، آیه۱۵.    
۲. معارج/سوره۷۰، آیه۱۶.    
۳. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۵، ص۲۳.    
۴. مسد/سوره۱۱۱، آیه۳.    
۵. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۷، ص۴۱۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «شعله‌های آتش جهنم».    



جعبه ابزار