شنبه بعد از انتخابات (جوادی، جواد)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
در شنبه بعد از انتخابات دهم ریاست جمهوری سال ۸۸، اطلاعیهای توسط مقام معظم رهبری منتشر شد که عدهای آن را تایید نتایج انتخابات قبل از تایید شورای نگهبان دانستند، و مدعی شدند که این اولین باری است که قبل از تایید شورای نگهبان، آرای یک نامزد تایید شده است.
در شنبه بعد از انتخابات دهم ریاست جمهوری سال ۸۸، اطلاعیهای توسط مقام معظم رهبری منتشر شد که عدهای آن را تایید نتایج انتخابات قبل از تایید شورای نگهبان دانستند، و مدعی شدند که این اولین باری است که قبل از تایید شورای نگهبان، آرای یک نامزد تایید شده است.
این عده مدعی هستند که نباید قبل از تایید شورای نگهبان، بیانیهای صادر شود که رای یک نامزد را تایید کند و تایید آرای نامزدها باید بعد از اظهار نظر شورای نگهبان انجام شود.
این ادعا مبنای برخی از حرکتهای اجتماعی و استدلالهای سیاسی شد.
برای بررسی صحت این گزاره و ادعای مذکور، اطلاعیههای مقام معظم رهبری که بعد از انتخابات ریاست جمهوری سالهای ۷۶، ۸۰، ۸۴ و ۸۸ صادر شده را بررسی میکنیم:
۱- انتخابات هفتم در ۲ خرداد سال ۸۶ برگزار شد و بیانیه در شنبه سوم خرداد
منتشر شد.
۲- انتخابات هشتم در ۱۸خرداد سال ۸۰ برگزار شد و بیانیه در شنبه نوزدهم خرداد
منتشر شد.
۳- مرحله اول انتخابات نهم در ۲۷ خرداد سال ۸۴ برگزار شد و بیانیه در شنبه ۲۸ خرداد
منتشر شد.
۴- انتخابات دهم در ۲۲ خرداد سال ۸۸ برگزار شد و بیانیه در شنبه ۲۳ خرداد
منتشر شد.
بیانیههای مذکور در سایت leader.ir (پایگاه اطلاع رسانی دفتر) و khamenei.ir (دفتر حفظ و نشر آثار) موجود است.
هر دو سایت بیانیهها و خبرهای سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۸ را منعکس کردهاند.
نشانی اینترنتی بیانیههایی که در این نوشتار به آنها استناد شده در پینوشتها آورده شده است.
با بررسی بیانیهها مشخص میشود که ۴ گروه مخاطب قرار گرفتهاند و محورهای عبارت است از:
۱- مخاطب قرار دادن مردم، تشکر از مردم و تبریک به خاطر حضور در انتخابات
۲- مخاطب قرار دادن رئیس جمهور منتخب
۳- درخواست از سایر نامزدها
۴- توصیه به طرفداران نامزدها
برای روشن شدن هر بخش، شاهد مثالی آورده میشود:
۱. اکنون با حضور بسیار گستردهی شما ملت عزیز در این آزمایش الهی، و با اختصاص اکثریت قاطع آراء به رئیس جمهور منتخب مردم، ایران اسلامی از آزمایشی دیگر، موفق و سرافراز بیرون آمده (۱۳۷۶/۳/۳)
۲. ملت عزیز ایران حماسهی حضور پرشور شما در انتخابات، صفحهی تابناک دیگری بر افتخارات بزرگ انقلاب افزود (۱۳۸۰/۳/۱۹)
۳. بزرگترین برندهی این انتخابات، ملت ایران است (۱۳۸۴/۳/۲۸)
۴. اینجانب با فروتنی در برابر عزم و ایمان شما مردم عزیز، این موفقیت بزرگ را به حضرت ولیاللهالاعظم روحیفداه و به روح امام بزرگوار و به یکایک آحاد ملت تبریک عرض میکنم (۱۳۸۸/۳/۲۳)
در بخشی از اطلاعیهها کلمه رئیس جمهور منتخب بکار رفته است:
۱. به رئیس جمهور منتخب مردم جناب حجتالاسلام آقای حاج سید محمد خاتمی توفیق خدمتگزاری ملت عظیمالشان ایران و تحمل این امانت بزرگ را صمیمانه تبریک میگویم (۱۳۷۶/۳/۳)
۲. به رئیس جمهور محترم، توفیق دوبارهی خدمتگزاری به مردم و کشور عزیز را تبریک میگویم (۱۳۸۰/۳/۱۹)
۳. رئیس جمهور منتخب هرکه باشد، رئیس جمهور همهی ملت ایران است و همه به همکاری با او در پیشرفت کشور موظفاند (۱۳۸۴/۳/۲۸)
۴. به رئیس جمهوری منتخب هرکه باشد توصیه میکنم که از اولین ساعات اعلام نتیجهی انتخابات، خود را برای تلاش هرچه بیشتر و اهتمام افزونتر به خدمتگزاری خستگیناپذیر برای این ملت وفادار و مخصوصاً جوانان و بالاخص طبقات محروم که پرشمارترین حامیان نظام اسلامیاند، آماده سازد و خدمت خود به ملت و کشور عزیز را در عمل نشان دهد (۱۳۸۴/۳/۲۸)
۵. مشارکت بیشاز هشتاد درصدی مردم در پای صندوقها و رای بیستوچهار میلیونی به رئیس جمهور منتخب، یک جشن واقعی است (۱۳۸۸/۳/۲۳)
در بخشی از بیانیهها، نامزدهای انتخاباتی مورد خطاب قرار گرفتهاند:
۱. از سایر نامزدهای محترم ریاست جمهوری که با آمادگی و حضور خود در میدان این آزمایش الهی، بزرگترین کمک را به ایجاد رقابت انتخاباتی و انگیزه بخشیدن به مردم کردند، صمیمانه تشکر میکنم. (۱۳۷۶/۳/۳)
۲. از دیگر نامزدهای محترم ریاست جمهوری که با حضور در صحنه و طرح مباحث اساسی، ذهنهای جوینده به ویژه جوانان را به راهِاندیشیدن و تصمیم گرفتن کشاندند و زمینهی حضور حماسی مردم را فراهم ساختند تشکر میکنم (۱۳۸۰/۳/۱۹)
۳. هرکدام از نامزدهای محترم که سرانجام از بیشترین رای مردم برخوردار باشد، متعهد به این آرمانها است و عدالت اجتماعی و رفع فساد و تبعیض و مقابله با توطئههای سیاسی و فرهنگی و اقتصادی نخستین وظیفهی اوست (۱۳۸۴/۳/۲۸)
۴. رئیس جمهور منتخب و محترم، رئیس جمهور همهی ملت ایران است و همه و از جمله رقیبان دیروز باید یکپارچه از او حمایت و به او کمک کنند (۲۳/۳/۱۳۸۸)
در بخشی از نوشتهها، طرفداران نامزدهای انتخاباتی مورد خطاب قرار گرفتهاند:
۱. از طرفداران انتخاباتی سایر نامزدهای محترم نیز میخواهم که خدا را بر توفیق که به آنان داد تا بتوانند در پدید آوردن این فصل درخشان سهیم باشند، شکرگزاری کنند و خود را برای کمک به رئیس جمهور منتخب، آماده سازند. (۱۳۷۶/۳/۳)
۲. از طرفداران انتخاباتی همهی نامزدهای محترم و نیز از دستاندرکاران امور سیاسی در همه جای کشور میخواهم که قدر این نعمت الهی را بدانند و با متانت و رفتار خردمندانه، از بروز هر آنچه خدا و خلق را ناخشنود میسازد، جلوگیری کنند (۱۳۸۰/۳/۱۹)
۳. طرفداران نامزدهائی که توفیق خدمت در مسئولیت رئیس جمهوری نیافتهاند، نباید احساس خسارت کنند (۱۳۸۴/۳/۲۸)
۴. چه طرفداران نامزد منتخب و چه هواداران دیگر نامزدهای محترم، از هرگونه رفتار و گفتار تحریکآمیز و بدگمانانه پرهیز کنند(۱۳۸۸/۳/۲۳)
۵. گمان بر این است که دشمنان بخواهند با گونههائی از تحریکات بدخواهانه، شیرینی این رویداد را از کام ملت بزدایند (۱۳۸۸/۳/۲۳)
۶. به همه آحاد مردم و بویژه جوانان عزیز که سرزندهترین نقشآفرینان این حادثهی شورانگیز بودند، توصیه میکنم که کاملاً هشیار باشند (۱۳۸۸/۳/۲۳)
با توجه به بررسی اطلاعیهها در ۴ دوره انتخابات ریاست جمهوری به این نتیجه میرسیم که:
۱. لفظ رئیس جمهور منتخب در هر ۴ دوره بکار رفته و منحصر به دوره دهم نبوده است.
۲. در هر ۴ دوره از حضور مردم تقدیر شده است.
۳. در هر ۴ دوره از حضور سایر نامزدها که باعث گرمی انتخابات شده تشکر شده است.
۴. در هر ۴ دوره طرفداران نامزدها به هشیاری دعوت شدهاند.
با توجه به شیوه یکسانی که در نگارش بیانیهها بوده به این نتیجه میرسیم که:
• رویه مقام معظم رهبری این بوده که صاحب بیشترین آراء را، با عنوان "رئیس جمهور منتخب" مورد خطاب قرار میدادند.
• از آنجایی در هر چهار دوره قید "منتخب" بکار رفته لذا میتوان نتیجه گرفت که رئیس جمهور منتخب نیازمند تایید شورای نگهبان است و باید منتظر مراسم تنفیذ و تحلیف باشد.
• کلام و منش مقام معظم رهبری سرشار از احترام به آراء و خواست مردم است و از جمله آنها شیوه خاصی است که پس از انتخابات در تبریک به مناسبت برگزاری انتخابات در پیش میگیرند و در آن ضمن احترام و قدر دانی از حضور مردم در صحنه انتخابات، چارچوب دستگاه اجرایی را در برگزاری درست انتخابات مورد تایید قرار میدهند و در این شیوه بدون لحاظ فرد انتخاب شده، انتخابات را به طور کلی مورد توجه قرار میدهند.
با نگاهی اجمالی به اطلاعیههای شنبه بعد از انتخابات به این نتیجه میرسیم که:
۱. در تمامی شنبههای بعد از انتخابات بیانیهایی از جانب مقام معظم رهبری صادر میشود.
۲. از شرکت مردم تشکر شده و به مردم تبریک گفتهاند.
۳. در این بیانیهها صاحب بیشترین آراء با عنوان "رئیس جمهور منتخب" مورد خطاب قرار میگیرد.
۴. قید "منتخب" بیانگر لزوم تایید شورای نگهبان است و الا باید عنوان "رئیس جمهور" بکار میرفت.
۵. رهبر معظم انقلاب با قدردانی از همه کاندیداهای سیاسی که در انتخابات شرکت کردهاند، انتخابات را به طور کلی مورد توجه قرار میدهند و از منتخب مردم حمایت میکنند.
جوادی، جواد، شنبه بعد از انتخابات، دی ماه ۱۳۸۸