• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صفات متکبران (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این نوشتار به برخی از صفات متکبران از زبان قرآن کریم اشاره شده است.





۱.۱ - بخلورزی

امر به بخل، از اوصاف متکبران است.
... ان الله لا یحب من کان مختالا فخورا( خداوند، کسی را که متکبر و فخر فروش است، (و از ادای حقوق دیگران سرباز می‌زند،) دوست نمی‌دارد.) الذین یبخلون ویامرون الناس بالبخل....(آنها کسانی هستند که بخل می‌ورزند، و مردم را به بخل دعوت می‌کنند، و آنچه را که خداوند از فضلرحمت) خود به آنها داده، کتمان می‌نمایند. (این عمل، در حقیقت از کفرشان سرچشمه گرفته؛) و ما برای کافران، عذاب خوارکننده‌ای آماده کرده‌ایم. )(«مختال» به معنای متکبر است. )
.. والله لا یحب کل مختال فخور(و خداوند هیچ متکبّر فخرفروشی را دوست ندارد!) الذین یبخلون ویامرون الناس بالبخل...(همانها که بخل می‌ورزند و مردم را به بخل دعوت می‌کنند؛ و هر کس (از این فرمان) روی‌گردان شود، (به خود زیان می‌رساند نه به خدا)، چرا که خداوند بی‌نیاز و شایسته ستایش است!)
بخل ورزی، از اوصاف متکبران است.
... ان الله لا یحب من کان مختالا فخورا الذین یبخلون ویامرون الناس بالبخل.... .
.. والله لا یحب کل مختال فخور الذین یبخلون ویامرون الناس بالبخل...

۱.۲ - زورگویی

زورگویی، از اوصاف برخی متکبران است.
الذین یجـدلون فی ءایـت الله بغیر سلطـن‌اتـهم کبر مقتـا عند الله وعند الذین ءامنوا کذلک یطبع الله علی کل قلب متکبر جبار.(همانها که در آیات خدا بی آنکه دلیلی برایشان آمده باشد به مجادله برمی خیزند؛ (این کارشان) خشم عظیمی نزد خداوند و نزد آنان که ایمان آورده‌اند به بار می‌آورد؛ این گونه خداوند بر دل هر متکبر جباری مهر می‌نهد! » )(«جبار» اگر صفت انسان قرار گیرد به کسی گفته می‌شود که نسبت به دیگری با قهر و زور برخورد نماید. )

۱.۳ - کفرورزی

کفرورزی، از صفات برخی متکبران می باشد.
وسیق الذین کفروا الی جهنم زمرا... ولـکن حقت کلمة العذاب علی الکـفرین(و کسانی که کافر شدند گروه گروه به سوی جهنم رانده می‌شوند؛ وقتی به دوزخ می‌رسند، درهای آن گشوده می‌شود و نگهبانان دوزخ به آنها می‌گویند: «آیا رسولانی از میان شما به سویتان نیامدند که آیات پروردگارتان را برای شما بخوانند و از ملاقات این روز شما را بر حذر دارند؟! » می‌گویند: «آری، (پیامبران آمدند و آیات الهی را بر ما خواندند، و ما مخالفت کردیم! ) ولی فرمان عذاب الهی بر کافران مسلم شده است.) قیل ادخلوا ابوب جهنم خــلدین فیها فبئس مثوی المتکبرین.(به آنان گفته می‌شود: «از درهای جهنّم وارد شوید، جاودانه در آن بمانید؛ چه بد جایگاهی است جایگاه متکبّران!»)
وقال موسی انی عذت بربی وربکم من کل متکبر لا یؤمن بیوم الحساب.(موسی گفت: «من به پروردگارم و پروردگار شما پناه می‌برم از هر متکبّری که به روز حساب ایمان نمی‌آورد!»)این آیه شریفه حکایت کلام موسی علیه‌السّلام است، کلامی که با آن تهدید فرعون را با تهدید خود مقابله می‌کند، او تهدید به کشتن وی کرده بود و آن جناب تهدیدش کرده به اینکه به پروردگارش پناه می‌برد. و جمله" عذت بربی و ربکم" در مقابل گفتار فرعون است که گفت: " و لیدع ربه"، چون فرعون در این جمله رب را اختصاص به موسی داد و گفت: " موسی پروردگار خود را بخواند". و موسی علیه‌السّلام در پاسخش پروردگار خود را پروردگار ایشان نیز خواند، و گفت: " من پناه می‌برم به پروردگار خودم و پروردگار شما" و فهماند که خدای تعالی همانطور که پروردگار من است، پروردگار شما هم هست، همانطور که حکمش در من نافذ است، در شما نیز نافذ است. پس چون چنین است می‌تواند پناهنده خود را از شر شما حفظ کند، هم چنان که تاکنون حفظ فرموده.


۱. نساء/سوره۴، آیه۳۶.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۳۷.    
۳. مجمع البیان، طبرسی، ج۳، ص۸۴.    
۴. حدید/سوره۵۷، آیه۲۳.    
۵. حدید/سوره۵۷، آیه۲۴.    
۶. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۹، ص۲۹۵.    
۷. نساء/سوره۴، آیه۳۶.    
۸. نساء/سوره۴، آیه۳۷.    
۹. حدید/سوره۵۷، آیه۲۳.    
۱۰. حدید/سوره۵۷، آیه۲۴.    
۱۱. غافر/سوره۴۰، آیه۳۵.    
۱۲. مفردات، راغب اصفهانی، ص۸۵، «جبر».    
۱۳. زمر/سوره۳۹، آیه۷۱.    
۱۴. زمر/سوره۳۹، آیه۷۲.    
۱۵. غافر/سوره۴۰، آیه۲۷.    
۱۶. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۷، ص۴۹۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «صفات متکبران».    



جعبه ابزار