• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عرفه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



احترام گذاشتن به زمان هاو مكانهاي خاصی که به نوعی از قداست ویژه ای برخوردارند، به جهت اهميت وقايع و حوادثي است كه در آن رخ داده است و به نسبت آن حادثه مهم، ارجمندوارزشمند است. مانند: ميلاد حضرت مسیح علیه السلام، تولد حضرت رسول اکرم صلوات الله علیه، ميلاد حضرت سیّدالشهداء و.. همچنین مسجد الحرام؛ خانه ی خدا و زادگاه علی علیه السلام و مسجد النبی؛ مهبط وحی و نزول فرشتگان.




سرزميني است كه درآن گناه نشده و آنجا معبد تمام انبیا،اولیا،اوصیا، متقین و اصفیا بوده است. بياباني صاف و هموار كه تقريباً در ۲۴ كيلومتري (چهار فرسخي) شمال مکه ودردامنه كوهي به نام (جبل الرحمة)
[۱] . ضياء آبادي، سيد محمد، حج برنامه تكامل، دارالكتب الاسلاميه، ص ۲۲۳.
قرار گرفته است.

۱.۱ - تاریخچه ی عرفات


عرفات مكاني است كه حضرت آدم علیه السلام اعتراف به گناه و تقصير خود كرد و مورد مغفرت خداوند قرار گرفت. به همين جهت عرفات ناميده شد.
[۲] . ضياء آبادي، سيد محمد، حج برنامه تكامل، دارالكتب الاسلاميه، ص ۲۳۷.
تمام انبياء و پيامبران در اين مكان مشمول عنايت حق تعالي شده واظهار بندگي نموده اند و همچنين امام حسین علیه السلام در حاليكه با جمعي از بستگان و يارانش به اين مكان رسيدند، به درگاه خداوند تضرع و زاري نمودند و از جمله دعاهاي مشهور اين روز دعاي حضرت سيد الشهداء علیه السلام امام حسين علیه السلام است. بشر و بشير پسران غالب اسدي روايت كرده‌اند كه روز عرفه در عرفات در خدمت آن حضرت بوديم، پس از خيمه بيرون آمدند با گروهي از اهل بیت و فرزندان و شیعیان با نهايت تذلل و خشوع رو به سوي کعبه دعای عرفه را زمزمه فرمودند.
[۳] . قمي، عباس، مفاتيح الجنان، ترجمه الهي قمشه‌اي، آيين دانش، ص ۴۵۶.




روز نهم ذيحجه كه «الحج عرفه»
[۴] . عماد زاده، حسين، دعای عرفه امام حسين علیه السلام، مكتب قرآن، ص ۶.
ساعاتي است كه اگر حاجي در آن ساعات آن مكان را درك نكند، حج او تمام نيست و بايد سال ديگر قضای آن را به جاآورد.

۲.۱ - آداب روزعرفه


كاروان عظيم حج بعداز ظهراز مكه مكرمه حركت كرده در حاليكه سرها برهنه و تن‌ها از لباس‌هايي معمولي و هميشگي عاري گشته است و هر يك دو قطعه پارچه سفيد پوشيده با نظمي متين و برنامه‌اي الهام بخش و آهنگي شورانگيز از نغمه آسماني«لبّيك اللهم لبّيك لبّيك لا شريك لك لبّيك انّ الحمد و النّعمة لك والملك لا شريك لك لبّيك» که اين ذكر آسماني، تمام شهر مكه را فرا گرفته و حركت مي‌كنندو مقارن زوال ظهر روز نهم همه در صحرای عرفات جمع مي‌شوند.

۲.۲ - فضيلت روزعرفه


روايت است كه امام سجاد علیه السلام در روز عرفه صدای سائلي را شنيد كه از مردم سئوال می كرد، حضرت به او فرمود:«واي بر تو! آيا در مثل چنين روزي از غير خدا سئوال مي‌كني و حال آنكه در اين روز براي بچه‌هایي كه در شكم مادرانند، اميد سعادت و خوشبختي مي‌رود.»
[۵] . عطائي اصفهاني، علي، اسرار حج، قم، ص۱۲۰ .


۲.۳ - فضیلت شب عرفه


درباره شب عرفه روايت شده است كه دعاي خیر درآن مستجاب و كسي كه در آن به فرمانبرداري خداوند مشغول باشد، پاداش صدو هفتاد سال عبادت را خدای متعال به او عطا فرماید. زیارت امام حسين علیه السلام در اين شب مستحب است.
[۶] . ملكي تبريزي، ميرزا جواد، المراقبات، ترجمه ابراهيم محدث بندري ويگي، انتشارات اخلاق، ص ۴۳۷.
در روز عرفه رفتن به عرفات و يا کربلا، بهترين مكانها براي استجابت دعا مي‌باشد. اهميت دعا در اين روز به اندازه‌اي است كه روزه اين روز را براي كسي كه روزه باعث ضعف او هنگام دعا شود، ممنوع كرده‌اند. پاداش زيارت امام حسين علیه السلام در روز عرفه به اندازه‌اي است كه از امام صادق علیه السلام روايت شده:«خداوند متعال قبل از اهل عرفات براي زائرين قبر حسيني جلوه كرده، نيازهاي آنان را برآورده، گناهانشان را بخشيده و آنان را به خواسته‌هایشان مي‌رساند و آنگاه نزد اهل عرفات آمده و با آنان نيز اينگونه رفتار مي‌كند.»
[۷] .ملكي تبريزي، ميرزا جواد، المراقبات، ترجمه ابراهيم محدث بندري ويگي، انتشارات اخلاق، ص ۴۴۰.
حجاج شامگاه روز عرفه و شب دهم ذي الحجه، پس از اداي فریضه مغرب كوچ مي‌كنند. «فاذا افضتم مِن عرفاتٍ فاذكروا الله عند المشعرِالحرامِ؛ «پس هنگامي كه از عرفات بازگشتيد،در مشعرالحرام به ذكر خدا بپردازيد.»
[۹] . دوست محمدي، هادي، حج باشكوه ترين تجلي وحدت، تبليغات السلامي، ص ۱۳۰.


۲.۴ - اعمال شب وروز عرفه


از ليالي متبركه و شب مناجات با قاضي الحاجات، شب عرفه است. كسي كه آن شب را با عبادت به سر آورد،اجر صد و هفتاد سال عبادت داشته و شب زيارتي امام حسين علیه السلام است كه مقابل هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد می باشد. و اگر كسي توفيق يابد كه در اين روز در تحت قبّه مقدسه آن حضرت باشد، ثوابش كمتر از كسي كه در عرفات باشد، نخواهد بود.
[۱۰] . قمي، عباس؛ مفاتیح الجنان، ترجمه هادي اشرفي تبريزي، بی جا، آيين دانش، ص ۴۵۱.




 
۱. . ضياء آبادي، سيد محمد، حج برنامه تكامل، دارالكتب الاسلاميه، ص ۲۲۳.
۲. . ضياء آبادي، سيد محمد، حج برنامه تكامل، دارالكتب الاسلاميه، ص ۲۳۷.
۳. . قمي، عباس، مفاتيح الجنان، ترجمه الهي قمشه‌اي، آيين دانش، ص ۴۵۶.
۴. . عماد زاده، حسين، دعای عرفه امام حسين علیه السلام، مكتب قرآن، ص ۶.
۵. . عطائي اصفهاني، علي، اسرار حج، قم، ص۱۲۰ .
۶. . ملكي تبريزي، ميرزا جواد، المراقبات، ترجمه ابراهيم محدث بندري ويگي، انتشارات اخلاق، ص ۴۳۷.
۷. .ملكي تبريزي، ميرزا جواد، المراقبات، ترجمه ابراهيم محدث بندري ويگي، انتشارات اخلاق، ص ۴۴۰.
۸. بقره(سوره۲)،آیه ۱۹۸.    
۹. . دوست محمدي، هادي، حج باشكوه ترين تجلي وحدت، تبليغات السلامي، ص ۱۳۰.
۱۰. . قمي، عباس؛ مفاتیح الجنان، ترجمه هادي اشرفي تبريزي، بی جا، آيين دانش، ص ۴۵۱.




سایت پژوهه    



جعبه ابزار