• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فلق

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فَلَق از اصطلاحات قرآنی به معنای شکافتن و شکافته شده و در آیات قرآن کریم به معنای خلق به کار رفته است.



«فَلَقَ‌ الشّی‌ء فَلْقاً: شقّه». فَالِقٌ‌: شکافنده انفلاق شکافته شدن‌ فَانْفَلَقَ‌ فَکانَ کُلُّ فِرْقٍ کَالطَّوْدِ الْعَظِیمِ‌ «دریا بشکافت و هر قسمتش مانند کوه بزرگی گردید».
اِنَّ اللَّهَ‌ فالِقُ‌ الْحَبِّ وَ النَّوی‌.... «خدا شکافنده دانه و هسته است». فالِقُ‌ الْاِصْباحِ وَ جَعَلَ اللَّیْلَ سَکَناً. «شکافنده صبح است و شب را وقت آرامش قرار داده است».
(الْفَلَقْ‌) قُلْ اَعُوذُ بِرَبِ‌ الْفَلَقِ‌. مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ. وَ مِنْ شَرِّ غاسِقٍ اِذا وَقَبَ. وَ مِنْ شَرِّ النَّفَّاثاتِ فِی الْعُقَدِ.
فلق (بر وزن فرس) اسم مصدر است بمعنی شکافته شده طبرسی آن را شکاف وسیع گفته، در قاموس و اقرب چند معنی از قبیل صبح، دره، شکاف گفته و نیز گفته‌اند: «الخلق کلّه».
مخلوق را از آن فلق گویند که خداوند آنها را همانطور که در «فطر» گفته شد با شکافتن و شکفتن بوجود آورده است.
به نظر نگارنده مراد از «فلق» در آیه همه خلق است نه صبح گر چه آن نیز از مصادیق فلق است یعنی: بگو پناه می‌برم به پروردگار خلق از شرّ آنچه خلق کرده دو آیه از حیث عموم با هم مساوی‌اند.


ناگفته نماند همه مخلوق دارای جنبه خیر و شرّاند اتومبیل دارای خیر است که شخص را به مقصد می‌رساند و دارای شرّ است که در اثر سقوط هم خودش از بین می‌رود و هم شخص را از بین می‌برد.
پول دارای خیر است که شخص را به هدف می‌رساند و دارای شرّ است که شاید برای گرفتن و بردن آن شخص را بکشند، نفت دارای خیر است که منزل را گرم می‌کند و دارای شرّ است که شاید منزل را در اثر غفلت به آتش‌ بکشد و بسوزاند.
بدین حساب همه اشیاء دارای دو جنبه خیر و شرّاند و آیه مبیّن آنست که باید از شرّ همه مخلوقات بخدا پناه برد و خیر آنها را از خدا خواست و چون جز خدا کسی نمی‌تواند شرور مخلوقات را از انسان بر گرداند و منافع آنها را به وی روی آور کند لذا باید بخدا پناه برد که آفریننده آنهاست و زمام همه بدست اوست «ازمّة الامور طرّا بیده».


غاسِقٍ‌ که بمعنی هجوم کننده در پنهانی است ظاهرا از حیث عموم مساوی با «ما خَلَقَ» است زیرا شرور مخلوقات پنهانی و بی خبر و ناگهان به انسان هجوم می‌کنند چنانکه در «غسق» گفتیم.
و اگر مراد از «النَّفَّاثاتِ» نیروهای دمنده و از «الْعُقَدِ» مواد اولیه باشد این آیه نیز در ردیف آیات ما قبل است مثلا خاک، آب، املاح، کربن هوا هر یک بسته و گره خورده مخصوصی‌اند نیروهای مخصوص به آنها دمیده و قسمتی از آنها را کنده و در اثر تخلیط شیمیائی یک سیب یا میوه دیگر یا انسان و غیره بوجود می‌آید پس مواد اولیه که خزائن خدایند در اثر دمیدن آن نیروها به چیزهای دیگر مبدّل می‌شوند و چون این دمیدن و دمیده شدن شرّی نیز در بر دارند لذا از شرّ آنها بخدا پناه می‌بریم. و اللّه العالم.


۱. شعراء/سوره۲۶، آیه۶۳.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۹۵.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۹۶.    
۴. فلق/سوره۱۱۳، آیه۱- ۴.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۴، ص.۱۱۷    
۶. فیروزآبادی، مجدالدین، قاموس المحیط، ج۳، ص۲۷۷.    
۷. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۵، ص۱۹۲.    
۸. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۵، ص۹۸.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «فلق»، ج۵، ص۲۰۲.    






جعبه ابزار