• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مجموعه مقالات (قانون مشروطه مشروعه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلف اثر سید عبد الحسین لاری از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم و متوفای سال ۱۳۴۲ هجری قمری است. این رساله در دفاع از مشروطیت تالیف شده است.



متاسفانه زمان تالیف رساله، دقیقا معلوم نیست. فقط همین اندازه می‌دانیم که قانون مشروطۀ مشروعه، در سال ۱۳۲۵ در مطبعۀ محمدی شیراز طبع شده است. با عنایت به همین تاریخ می‌توانیم بگوئیم که رسالۀ مورد بحث از جمله رسائلی است که قبل از انحلال مجلس و تعطیل مشروطیت نوشته شده است. به همین دلیل نیز در لابلای مباحث آن توجهی به انتقادات مطروحه از سوی رسائل مشروعه خواهان که عمدتا پس از استبداد صغیر تالیف شده‌اند، موجود نیست. علی رغم این که رسالۀ مشروطه مشروعه، به دلیل دفاع از کلیت مشروطیت، در شمار رسائل مدافع مشروطه محسوب می‌شود، اما مشخصات و ویژگی‌هائی که مرحوم لاری برای مشروطیت مشروع و مورد تایید خویش می‌شمارد، این رساله را از بنیاد با دیگر رسائلی که در دفاع از مشروطیت نوشته‌اند، متفاوت می‌سازد. سیری در اهم مباحث این رساله، این معنی را بیشتر روشن می‌کند. مرحوم لاری در سراسر رساله خویش بر ضرورت پای بندی مجلس و مشروطه طلبان بر حدود شرعیه و استعانت از علما و مراجع و فقها تاکید می‌کند.


چاپ کتاب رساله «قانون مشروطۀ مشروعه» به همراه رساله «قانون در اتحاد دولت و ملت» در سال ۱۳۲۵ و ۱۳۲۶ هجری قمری در زمان حیات مؤلف چاپ سنگی شده‌اند، سال‌ها بعد (۱۳۷۴) نیز در مجموعه «رسائل مشروطیت» که به همت جناب دکتر غلامحسین زرگری نژاد گردآوری شده، چاپ گردیده است. اینک همان چاپ در این مجموعه با حروف چینی مجدد و اصلاح برخی اغلاط گنجانده شده است.


نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار