• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

میزان حق یا شرح فصل امامت از تجرید الکلام خواجه نصیر طوسی‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ميزان حق يا شرح فصل امامت از تجريد الكلام خواجه نصير طوسى‌
معرفى اجمالى‌
المقصد الخامس فى الامامه« على ميزان حق» يا شرح فصل امامت از تجريد الحكام خواجه نصيرالدين طوسى كه به وسيله سيد على اكبر واعظ موسوى( محب الاسلام) ترجمه و شرح گرديده است. اين اثر در بحث امامت در شيعه و ولايت و امامت حضرت على( ع) نوشته شده و از كتاب تجريد الاحكام شيخ طوسى گزينش و ترجمه و چاپ گرديده است.
ساختار
كتاب شامل اين مختصر، و متن كتاب به صورت دسته بندى مباحث، منابع و ماخذ و معرفى مترجم و شارح مى باشد.
مولف در اين اثر در نظر داشته ضمن شرح و توضيح مطالب به قدر توان خود و گنجايش كتاب؛ ماخذ گفتار و عقايد خواجه اول از كتاب و سنت و سپس از قديم ترين آثار و اسناد معتبر فريقين ارائه شود.
گزارش محتوا
در اين مختصر مترجم و شارح به شيوه كار و مطالب خود بسنده كرده است.
مؤلّف در بخش آغازين كتاب كه مقدمه آن نيز مى باشد، به معرفى ابتدايى خواجه نصيرالدين طوسى، تاريخ تولّد و وفات، زادگاه، استادان و آثار او و زواياى مختلف تاريخى و زندگانى خواجه را مورد بررسى قرار مى دهد.
مبحث اول كتاب درباره امامت در قرآن و عقيده خواجه درباره امامت مى باشد.
كتاب شامل مباحث همانند: امامت مفضول بر فاضل عقلا حرام است، ديگران صلاحيت امامت را نداشتند، پيامبر بر على( ع) كسى را امير قرار نداده، قرآن، على( ع) نفس پيامبر( ص) است، عصمت امام، عصمت از منظر قرآن، بيان خواجه در باب عصمت،...
در سطور كتاب مولف سعى دارد كه به اثبات و حقانيت مبحث امام و جانشينى به حق امام على( ع) بعد از پيامبر( ص) بپردازد لذا در مبحث امامت هر شبهه و ايرادى كه بر مذهب اثناعشرى وارد است مطرح و از طرق كلامى و حديثى و تاريخى به آن پاسخ مى دهد.
مولف در تدوين كتاب به دنبال چند هدف بوده است كه از آن جمله است:
۱- اندكى از زندگانى خواجه به عنوان نمونه جهت آشنايى با مصنف كتاب آست‌
۲- متن عبارات خواجه« المقصد الخامس فى الامامه» از كتاب( تجريد الاحكام)
۳- ترجمه فارسى آن از اين ناتوان‌
۴- شرح قسمت عربى آن به عربى كه اكثر اقتباس و انتخاب نگارنده از آثار بزرگان علم و دين است با ارائه ماخذ قديم آثار فريقين اسلامى‌
وضعيت‌
مولف در شرح كتاب از اشعار فارسى و عربى نيز بهره برده است و در عضى از صفحات از عكسها و آثار هنرى و خوشنويسى بهره برده است. در پايان كتاب بعضى از منابع و ماخذ كتاب آورده شده است.



جعبه ابزار