• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

میکال (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




میکال از واژگان قرآن کریم و نام یکی از فرشتگان است. از اين كلمه معلوم می‌شود كه ميكائيل از جمله ملائکه و در نزد خدا داراى مقام بلندى است ولى شغل او معلوم نمی‌شود.



ميكال‌ نام فرشته‌ای است.


(مَنْ كانَ عَدُوًّا لِلَّهِ وَ مَلائِكَتِهِ وَ رُسُلِهِ وَ جِبْرِيلَ وَ مِيكالَ‌ فَإِنَّ اللَّهَ عَدُوٌّ لِلْكافِرِينَ‌) (كسى كه دشمن خدا و فرشتگانش و پيامبران او و جبرئيل و ميكائيل باشد كافر است؛ و خداوند دشمن كافران است.)
ظاهر آيه آن است كه ميكال نام فرشته‌اى است، در دعاى سوّم صحيفه سجاديّه پس از ذكر اسرافيل و قبل از ذكر جبريل فرموده: «وَ مِيكَائِيلُ‌ ذُو الْجَاهِ عِنْدَكَ وَ الْمَكَانِ الرَّفِيعِ مِنْ طَاعَتِكَ.» از اين كلمه فقط معلوم می‌شود كه ميكائيل از جمله ملائكه و در نزد خدا داراى مقام بلندى است ولى شغل او معلوم نمی‌شود.
در رياض السالكين فرموده: روايت شده كه ميكائيل به ارزاق و حكمه و معرفت نفوس مأمور است و او را اعوانى است از ملائكه كه بر همه عالم موكّل‌اند.
در مجمع فرموده: جبرئيل و ميكائيل هر دو لفظ عجمى‌اند كه معرّب شده‌اند به قولى. «جبر» در لغت سريانى به معنى عبد و «ايل» به معنى خدا است و ميک به معنى بنده كوچک است پس جبرئيل يعنى بنده خدا، ميكائيل يعنى بنده كوچک خدا.
نگارنده در رياض السالكين گويد: ديلمى از ابا امامه از رسول خدا (صلّى‌اللّه‌عليه‌و‌آله) نقل كرده كه: نام ميكائيل بنده كوچک خدا است. دليل غير عربى بودن اين دو لفظ وقوع آن‌ها در تورات است كه در «جبر- جبرئيل» گذشت.
هاكس در قاموس كتاب مقدّس جبرائيل را مرد خدا و ميكائيل را «كيست مثل خدا» معنى كرده و گويد: او رئيس الملائكه است كه دانيال او را به قوم يهود واضح نمود و گويند كه وى پيشواى عساكر فرشتگان است. نام ميكائيل در تورات كتاب دانيال باب دهم بند ۱۳ و ۲۱ و باب ۱۲ بند ۱ و ايضا در كتاب مكاشفه يوحنّا باب ۱۲ بند ۳ آمده است.
اينكه هاكس گويد: او رئيس الملائكه است درست نيست زيرا فقط درباره جبرئيل آمده‌، (ذِي قُوَّةٍ عِنْدَ ذِي الْعَرْشِ مَكِينٍ. مُطاعٍ ثَمَّ أَمِينٍ‌) (كه صاحب قدرت است و نزد خداوند صاحب عرش، مقام والايى دارد! در آنجا فرمانروا و امين است.) لفظ مطاع نشان می‌دهد كه ميكائيل در اطاعت جبرئيل است.
امّا در باره معنى آيه فوق، بايد دانست كه آيه ما قبل چنين است: (قُلْ مَنْ كانَ عَدُوًّا لِجِبْرِيلَ فَإِنَّهُ نَزَّلَهُ عَلى‌ قَلْبِكَ بِإِذْنِ اللَّهِ) (بگو: كسى كه دشمن جبرئيل باشد دشمن خداست؛ چرا كه او به فرمان خدا، قرآن را بر قلب تو نازل كرده است.) آيه در جواب يهود است كه با جبرئيل عداوت داشتند و می‌گفتند علت عدم ايمان ما آن است كه آورنده وحى جبريل است و ما با او دشمنيم. در مجمع نقل شده كه يهود به آن حضرت گفتند: جبريل دشمن ماست كه جنگ و سختى نازل می‌كند و ميكائيل آسانى و راحتى می‌آورد اگر آورنده وحى ميكائيل بود حتما ايمان می‌آورديم.
در جواب فرموده: جبريل فقط مأمور خدا است در آوردن وحى. و دشمنى با او بى‌جا است. و در آيه ما نحن فيه به طور كلّى فرموده: هر كه با خدا، ملائكه، پيامبران، جبريل و ميكال دشمن باشد خدا با او دشمن است.


۱. قرشی بنایی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۶، ص۲۶۸.    
۲. طريحي، فخرالدين، تفسیر مجمع البحرين، ت-الحسینی، ص۳۹۶.    
۳. بقرة/سوره۲، آیه۹۸.    
۴. مكارم شيرازى، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۵.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر الميزان، ص۲۲۹.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ص۳۴۵.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البيان، ص۳۱۶.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ص۲۷۶.    
۹. انصاریان، حسین، صحیفه سجادیه، ص۴۴.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البيان، ج۱، ص۳۱۴.    
۱۱. تكوير/سوره۸۱، آیه۲۰.۲۱    
۱۲. مكارم شيرازى، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۵۸۶.    
۱۳. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر الميزان، ج۲۰، ص۲۱۸.    
۱۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۳۵۷.    
۱۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البيان، ج۱۰، ص۲۸۰.۲۸۱.    
۱۶. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۶، ص۳۳۸.    
۱۷. بقرة/سوره۲، آیه۹۷.    
۱۸. مكارم شيرازى، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۵.    
۱۹. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر الميزان، ص۲۲۹.    
۲۰. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ص۳۴۵.    
۲۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البيان، ص۳۱۵.    
۲۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ص۲۷۴.    
۲۳. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البيان، ص۳۱۵.    
۲۴. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البيان، ص۳۱۵.    



قرشی بنایی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «میکال»، ج۶، ص۲۶۸-۲۷۰.    






جعبه ابزار