• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وصل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



وصل‌ از اصطلاحات به کار رفته در قرآن کریم به معنای رسیدن و متصل کردن است.



گویند «وَصَلَ‌ الیّ الخبر وُصُولًا» خبر به من رسید و آن در واقع متصل شدن چیزی به چیزی است‌ «فَما کانَ لِشُرَکائِهِمْ فَلا یَصِلُ‌ اِلَی اللَّهِ وَ ما کانَ لِلَّهِ فَهُوَ یَصِلُ‌ اِلی‌ شُرَکائِهِمْ...؛ آنچه برای بت‌هایشان است به خدا نمی‌رسد و در راه خدا صرف نمی‌شود ولی آنچه برای خداست به بت‌ها می‌رسد». آیه راجع به بدعت‌های مشرکان است.
وصل متصل کردن جمع کردن «وَصَلَ‌ الشّی‌ء» بالشّی‌ء وَصْلًا و صِلَةً: جمعه». «وَ الَّذِینَ‌ یَصِلُونَ‌ ما اَمَرَ اللَّهُ بِهِ اَنْ‌ یُوصَلَ‌ وَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ‌؛ و کسانی‌که خدا آنچه را به پیوستن آن فرمان داده پیوسته می‌دارند و از خدایشان می‌ترسند».
«وَ یَقْطَعُونَ ما اَمَرَ اللَّهُ بِهِ اَنْ‌ یُوصَلَ‌ وَ یُفْسِدُونَ فِی الْاَرْضِ‌؛ و قطع می‌کنند رشته‌ای را که خدا فرمان بپیوستن آن داده و در زمین فساد می‌کنند».
معنی هر دو آیه علی الظاهر عامّ است و صله ارحام از مصادیق آن می‌باشد.
«اِلَّا الَّذِینَ‌ یَصِلُونَ‌ اِلی‌ قَوْمٍ بَیْنَکُمْ‌ وَ بَیْنَهُمْ مِیثاقٌ‌». مراد از «یَصِلُونَ» وجود نسب است گویند: فلانی بفلانی متصل است یعنی میان آنها نسبی یا مصاهرتی است. یعنی: مگر آنان که در نسب به قومی می‌رسند که میان شما و آنان پیمانی هست.
«وَ لَقَدْ وَصَّلْنا لَهُمُ الْقَوْلَ لَعَلَّهُمْ یَتَذَکَّرُونَ‌». توصیل برای کثرت است یعنی: سخنان را پشت سر هم (و بعضی پیوسته به بعضی) به آنها رساندیم تا پند گیرند.


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۳۶.    
۲. رعد/سوره۱۳، آیه۲۱.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۷.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۹۰.    
۵. قصص/سوره۲۸، آیه۵۱.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «وصل»، ج۷، ص۲۲۲.    






جعبه ابزار