• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وعده بهشت به حافظان حدود خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم به حافظان حدود الهی از سوی خداوند وعده بهشت داده است.



... الامرون بالمعروف...(توبه کنندگان، عبادت کاران، سپاسگویان، سیاحت کنندگان، رکوع کنندگان، سجده آوران، آمران به معروف، نهی کنندگان از منکر، و حافظان حدود (و مرزهای) الهی، (مؤمنان حقیقی‌اند)؛ و بشارت ده به (اینچنین) مؤمنان! ) این آیه مؤمنین را به نیکوترین صفاتشان توصیف می‌کند. و اینکه همه اوصاف ایشان را با صدای پیش آورده، برای این است که خبر آنها مبتدایی محذوف و تقدیر آن: " المؤمنون هم التائبون العابدون... " است، یعنی مؤمنین بخاطر اینکه از غیر خدا بسوی خدا بازگشت کردند تائبان، و چون او را می‌پرستند عابدان، و چون با زبان، حمد و سپاس او گویند حامدان، و چون با قدمهای خود از این معبد به آن معبد می‌روند سائحان، و بخاطر رکوع و سجودشان راکعان و ساجدانند. این وضع ایشان در حال انفراد است، اما وضعشان نسبت به حال اجتماع، آنها مانند دیدبانانی هستند که اجتماع خود را بسوی خیر سوق می‌دهند، یعنی امر به معروف و نهی از منکر نموده، حدود خدایی را حفظ می‌نمایند، نه در حال انفراد، نه در حال اجتماع، نه در خلوت و نه در ظاهر از آن حدود تجاوز نمی‌کنند. آن گاه با اینکه خداوند در آیه قبل، خودش بشارتشان داده بود اینک به رسولش دستور می‌دهد به اینکه ایشان را بشارت دهد، و این خود تاکید را می‌رساند، آنهم تاکید بلیغی که نمی‌توان حد و مرزی برایش قایل شد.
(از امام صادق علیه‌السّلام سؤال شد: اینکه خدای متعال می‌فرماید: به تحقیق، خدا از مؤمنان نفسها و مالهایشان را خریده است که در مقابل، به آنها بهشت بدهد، آیا شامل همه کسانی است که در راه خدا جهاد می‌کنند یا برای گروه خاصی است و نه همه گروهها؟امام فرمود: خدای ـ عزوجل ـ به دنبال آیه مذکور این آیه را بر رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نازل نمود (التائبون العابدون...) و بدین وسیله، صفات مؤمنانی را که نفسها و مالهایشان را خریده است بیان نمود.)


وازلفت الجنة للمتقین غیر بعید((در آن روز) بهشت را به پرهیزگاران نزدیک می‌کنند، و فاصله‌ای از آنان ندارد!) هـذا ما توعدون لکل اواب حفیظ.(این چیزی است که به شما وعده داده می‌شود، و برای کسانی است که بسوی خدا بازمی‌گردند و پیمانها و احکام او را حفظ می‌کنند،)(«اواب» به معنای توبه کننده است.)


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۱۲.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۳۹.    
۳. دعائم الاسلام، قاضی نعمان مغربی، ج۱، ص۳۴۱.     .
۴. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۹۷، ص۴۸.     .
۵. ق/سوره۵۰، آیه۳۱.    
۶. ق/سوره۵۰، آیه۳۲.    
۷. مجمع البیان، طبرسی، ج۹، ص۲۴۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «وعده بهشت به حافظان حدود خدا».    



جعبه ابزار