• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیمان شکنی بنی قریظه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یهود بنی‌قینقاع در سال دوم هجری و یهود بنی‌نضیر در سال چهارم هجری به دلیل پیمان‌شکنی از مدینه تبعید شده بودند و تنها همین گروه در مدینه باقی مانده بود و در سال پنجم بود که غزوه احزاب رخ داد



بنی قریظه با پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم پیمان شکنی مکرر داشتند.
«الذین عـهدت منهم ثم ینقضون عهدهم فی کل مرة وهم لایتقون»؛ همان کسانی که با آنها پیمان بستی؛ سپس هر بار عهد و پیمان خود را می‌شکنند؛ و (از پیمان شکنی و خیانت ،) پرهیز ندارند.

۱.۱ - دلالت بر استمرار

تعبیر به ینقضون و لا یتقون که فعل مضارع است و دلالت بر استمرار دارد دلیل بر این مى باشد که آنها کرارا پیمان خود را با پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) شکستند.


بی تقوایی بنی قریظه، از عوامل پیمان شکنی آنان بود.
الذین عـهدت منهم ثم ینقضون عهدهم فی کل مرة وهم لایتقون.


پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم مامور به تار و مار کردن پیمان شکنان بنی قریظه در صورت جنگ با آنان بود.
الذین عـهدت منهم ثم ینقضون عهدهم فی کل مرة وهم لایتقون «فاما تثقفنهم فی الحرب فشرد بهم من خلفهم لعلهم یذکرون»؛ اگر آنها را در ( میدان ) جنگ بیابی، آنچنان به آنها حمله کن که جمعیّتهایی که پشت سر آنها هستند، پراکنده شوند؛ شاید متذکّر گردند (و عبرت گیرند)!

۳.۱ - تفسیر آیه

تثقفنهم از ماده ثقف (بر وزن سقف ) به معنى درک کردن چیزى از روى دقت و با سرعت است ، اشاره به اینکه باید از موضعگیریهاى آنها به سرعت و با دقت آگاه شوى و پیش از آنکه ترا در یک جنگ غافلگیرانه گرفتار کنند مانند صاعقه بر سر آنها فرود آئى !.
و شرد از ماده تشرید به معنى پراکنده ساختن تواءم با اضطراب است ،یعنى آنچنان به آنها حمله کن که گروههاى دیگر از دشمنان و پیمانشکنان متفرق گردند و فکر حمله را از سر بیرون کنند.
این دستور به خاطر آن است که دشمنان دیگر و حتى دشمنان آینده عبرت گیرند، و از دست زدن به جنگ خود دارى کنند، و همچنین آنها که با مسلمانان پیمانى دارند و یا در آینده پیمانى خواهند بست از نقض پیمان خود دارى کنند و شاید همگى متذکر شوند (لعلهم یذکرون ).


۱. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۷، ص۲۶۹.    
۲. انفال/سوره۸، آیه۵۶.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۷، ص۲۱۷.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۵۶.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۵۶.    
۶. انفال/سوره۸، آیه۵۷.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۷، ص۲۱۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیمان شکنی بنی قریظه (قرآن)».    



جعبه ابزار