• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیوند اعضا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پیوند اعضا یکی از مسایل جدید پزشکی است که فقها در مورد آن به اظهار نظر پرداخته اند






پیوند اعضا پیوند عضوى از بدن انسان یا حیوان به بدن انسانى دیگررا پیوند عضو میگویند
پیوند اعضا که رهاورد پیشرفت دانش پزشکى است از عناوین جدید مى‏باشد که فقها تحت مسائل مستحدثه از آن سخن گفته‏اند.



عمل پیوند اعضا امرى جایز است؛ لیکن حکم قطع یک عضو جهت پیوند به بدنى دیگر تفاصیلى دارد که بدان اشاره مى‏شود.
قطع عضو مرده کافر غیر محترم مانند کافر حربى و نیز- بنابر قول برخى- مرده‏اى که مسلمان بودنش مشکوک است براى پیوند به بدن مسلمان؛ همچنین قطع عضو حیوان، حتّى نجس العین مانند سگ براى پیوند به بدن انسان، جایز است؛ لیکن بریدن عضو مسلمان مرده جهت پیوند به بدن مسلمان زنده جایز نیست مگر آنکه حفظ جان وى منوط به آن باشد. در جواز و عدم جواز قطع عضو مسلمان مرده در صورت توقّف حفظ عضو مهمى همچون چشم بر آن، اختلاف است.
برخى گفته‏اند: قطع عضو انسان زنده با رضایت وى، در صورت به خطر نیفتادن جان او و عدم ترتّب زیان مهم بر آن براى پیوند به بدن انسانى دیگر، جایز است.

۲.۱ - وصیت به قطع عضو


وصيّت به قطع عضو: در نفوذ و در نتیجه، جواز عمل به وصيّت کسى که در حال حیات خویش وصيّت کرده پس از مرگش عضو او را جهت پیوند به بدن انسانى دیگر قطع کنند، اختلاف است.
قطع عضو و دیه: قطع عضو ميّت غیر مسلمان دیه ندارد ولى قطع عضو ميّت مسلمان در موارد عدم جواز، دیه دارد.

۲.۱.۱ - ثبوت دیه در مورد جواز


در موارد جواز آیا دیه دارد یا نه؟ برخى به ثبوت دیه فتوا داده‏اند و برخى دیگر ثبوت را مقتضاى احتیاط دانسته‏اند مگر آنکه شخص در حال حیات، آن را اجازه داده باشد که در این صورت دیه نخواهد داشت. هرچند برخى در این صورت نیز احتیاط را در پرداخت دیه دانسته‏اند.
در موارد ثبوت دیه، آیا قطع‏کننده باید دیه را بپردازد یا فردى که عضو به بدنش پیوند خورده است؟ مسئله محلّ اشکال است. برخى پرداخت دیه را بر قطع‏کننده واجب دانسته‏اند. بعضى نیز یادآور شده‏اند پزشک مى‏تواند با بیمار توافق کند که خود بیمار دیه را بپردازد.

۲.۲ - طهارت یا نجاست عضو قطع شده


طهارت یا نجاست عضو پیوند خورده: عضو پیوند خورده از آن جهت که جزء بدن جدید مى‏گردد در طهارت و نجاست تابع آن است؛ بدین جهت اگر عضوى از بدن کافر به بدن مسلمان پیوند زده شود پاک، و عکس آن، نجس خواهد بود و نیز به لحاظ آنکه عضو قطع شده با پیوند، دوباره حیات مى‏یابد، بعد از پیوند میته به شمار نمى‏رود و از این جهت نیز نجس نخواهد بود.

۲.۳ - خرید و فروش عضو


دادوستد عضو: در صحّت و عدم صحّت دادوستد عضو قطع شده در موارد جواز قطع آن، اختلاف است؛ لیکن در مقابل اجازه براى قطع، شخص مى‏تواند مبلغى دریافت کند.
[۱] توضيح المسائل مراجع ۲/ ۶۵۷، ۷۲۷، ۷۶۳ و ۷۸۷.




 
۱. توضيح المسائل مراجع ۲/ ۶۵۷، ۷۲۷، ۷۶۳ و ۷۸۷.





جمعی از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمی شاهرودی فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج‏۲، ص:۳۰۴-۳۰۵ انتشارات موسسه فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام



جعبه ابزار