• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کفایة الأثر فی النصّ علی الأئمة الإثنی عشر (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«کفایة الاثر»، نوشته ابو القاسم، علی بن محمد بن علی خزاز قمی رازی از چهره‌های دانشمند و از راویان مشهور و معتبر و از علما و فقهای بزرگ شیعه در نیمه دوم قرن چهارم هجری است.این کتاب، به زبان عربی و در موضوع امامت است.



مؤلف، در مقدمه کتاب، انگیزه خود را از نگارش کتاب، این گونه بیان می‌فرماید: «امری که موجب گشت تا تصمیم به نگارش این کتاب و جمع آوری روایاتی از صحابه و عترت پاک رسول خدا علیه‌السّلام در باره امامت ائمه علیه‌السّلام بگیرم، این بود که جمعی از ضعفای شیعه را دیدم که تحت تاثیر تبلیغات مخالفین اهل بیت قرار گرفته‌اند و می‌گویند ما روایتی بر امامت ائمه علیه‌السّلام از طریق صحابه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و عترت آن حضرت، نداریم. لذا بر آن شدم تا با نگارش این کتاب و جمع آوری تمام روایاتی که در این باره به دست من رسیده، دسیسه مخالفان را نقش بر آب سازم و تمام شبهات را در این باره پاسخ گو باشم. این کتاب، از معتبرترین کتاب‌های روایی شیعه به شمار می‌آید و از زمان نگارش تا حال، پیوسته، مورد توجه علما و بزرگان شیعه قرار داشته است. این کتاب، یکی از منابع مهم مجموعه‌های روایی شیعه، مانند بحار الانوار است.


علامه مجلسی ، در باره این کتاب، می‌فرماید:
«کتاب الکفایة، کتاب شریف لم یؤلف مثله فی الامامة و هذا الکتاب و مؤلفه مذکوران فی اجازة العلامة و غیرها و تالیفه ادل دلیل علی فضله و ثقته و دیانته».


کتاب، متشکل از یک مقدمه و ۳۹ باب است.


مؤلف، در این کتاب، به جمع آوری روایات معتبر شخصیت‌های مشهور صحابه، از حضرت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و هم چنین روایات فراوانی از ائمه علیه‌السّلام ، درباره تعداد امامان بعد از حضرت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و نام آنها پرداخته است.


تعدادی از بزرگان و شخصیت‌هایی که در این کتاب، به روایات آنها استناد شده، عبارتند از:
۱. علی بن ابی طالب علیه‌السّلام .
۲. امام حسن علیه‌السّلام .
۳. امام حسین علیه‌السّلام .
۴. عبدالله بن عباس .
۵. عبدالله بن مسعود .
۶. ابو سعید خدری .
۷. ابوذر غفاری .
۸. سلمان فارسی .
۹. جابر بن عبدالله انصاری .
۱۰. زید بن ارقم .
۱۱. ابو ایوب انصاری .
۱۲. عمار یاسر .
۱۳. حذیفة بن یمان ..... از میان زنان، به سخنان شخصیت‌هایی مانند فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیهم و‌ ام سلمه و عایشه استناد شده است.


۱. نسخه‌ای در کتاب خانه علامه سید جلال الدین محدث ارموی که تاریخ نگارش آن، ۹۳۱ ق و به خط تاج الدین بن عبدالله بن سلیمان فقیه است.
این نسخه، از روی نسخه‌ای که تاریخ نگارش آن، ۴۰۴ ق، است، نگاشته شده و شیخ زکی ، علی بن محمد بن طی، آن را مطالعه و تصحیح نموده است.
۲. نسخه‌ای در کتاب خانه حضرت آیة الله نجفی مرعشی در شهر مقدس قم که تاریخ نگارش آن، ۱۰۸۶ ق و به خط مؤمن بن عبد الجواد کاظمی است.
این نسخه، نسخه‌ای باارزش و قدیمی و تصحیح شده است.
۳. نسخه‌ای دیگر در کتاب خانه حضرت آیة الله نجفی مرعشی به تاریخ ۱۲۸۰ ق و به خط علامه بزرگ، محدث نوری ، صاحب مستدرک. این نسخه، توسط ناسخ تصحیح نیز شده است.


۱. بحار الانوار، مجلسی، ج۱، ص۲۹.    



نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار