• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گسل تلو پایین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تلو‌ پایین، گسل \ gosal-e telow-ve pāyīn\ ، از گسلهای شمیران واقع در فاصلۀ حدود ۵/ ۱کیلومتری جنوب روستایی به همین نام.



این گسل با درازای حدود ۱۳ کمـ از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد دارد و به صورت واضحی آبراهه‌های موجود در سازند آبرفتی هزاردره(A) را به ریخت راستبر می‌برد.


شیب گسل تلو پایین به سمت جنوب غربی است و بلوک جنوب غربی (آبرفتهای Bn و A) بر روی بلوک شمال شرقی (آبرفتهای A و Bn) رانده شده است.


همچنین در برشی در جهت شمـال شرقی ـ جنوب غربی، در کنارۀ شمالی جادۀ تهران آبعلی و در فاصلۀ ۶کیلومتری شرق سرخه‌حصار، برشی از گسل تلو پایین وجود دارد. این برش، با سازوکار فشاری و شیب حدود °۳۵ به سمت جنوب غربی، و راستای N۱۴۰°E در سازند آبرفتی هزاردره، قابل مشاهده است.
[۱] بربریان، مانوئل و دیگران، «پژوهش و بررسی ژرف نو زمین‌ساخت، لرزۀ زمین‌ساخت و خطر زمین‌لرزه ـ گسلش در گسترۀ تهران و پیرامون»، گزارش شم‌ ۵۶، سازمان زمین‌شناسی کشور، تهران، ص۸۸، ۱۳۷۱ ش.



گسل تلو پـایین و بـرش آن، در تـرانشه‌ای با امتداد شمالی ـ جنوبی و به فاصلۀ ۲۵ متر و به صورت موازی با یکدیگر قرار دارند.
[۲] درویش‌زاده، علی، زمین‌شناسی ایران، تهران، ص۱۷۰، ۱۳۷۰ ش.



این گسل از نوع عادی است، در لایه‌های سری A ظاهر، و سبب ایجاد جابه‌جایی میان ۱ تا ۳ متر در لایه‌های رسی قرمزرنگ شده است. سری A در این مکان از تناوب لایه‌های شن، قلوه‌سنگ و رس که دارای شیبی حدود °۱۰ به طرف جنوب‌اند، تشکیل شده است؛ و با توجه به صورت‌گرفتن جابه‌جایی در داخل لایه‌های رسی قرمزرنگ سری A، تعیین میزان آن به‌راحتی امکان‌پذیر است.
[۳] درویش‌زاده، علی، زمین‌شناسی ایران، تهران، ص۱۷۰، ۱۳۷۰ ش.



۱. بربریان، مانوئل و دیگران، «پژوهش و بررسی ژرف نو زمین‌ساخت، لرزۀ زمین‌ساخت و خطر زمین‌لرزه ـ گسلش در گسترۀ تهران و پیرامون»، گزارش شم‌ ۵۶، سازمان زمین‌شناسی کشور، تهران، ص۸۸، ۱۳۷۱ ش.
۲. درویش‌زاده، علی، زمین‌شناسی ایران، تهران، ص۱۷۰، ۱۳۷۰ ش.
۳. درویش‌زاده، علی، زمین‌شناسی ایران، تهران، ص۱۷۰، ۱۳۷۰ ش.



آقامحمدحسنی، میترا، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه تهران بزرگ، برگرفته از مقاله "تلو پایین، گسل"، ص۶۴۰.    


رده‌های این صفحه : گسل های تهران




جعبه ابزار