• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

۱۴. سنت؛ برخاسته از کتاب الله

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عنوان موضوع اصلي: قرآن
عنوان موضوع فرعي اول: معارف قرآن
عنوان موضوع فرعي دوم: قرآن و حديث
زبان: فارسي
نام خانوادگي نويسنده: آية الله مكارم شيرازى
عنوان مقاله: سنت ، برخاسته از كتاب الله
چكيده مقاله: متن مقاله: هيچ كس نمى‌تواندكفانا كتاب الله‌»بگويد و احاديث و سنت نبوى را كه در مورد تفسير و تبيين حقايق قرآن و فهم ناسخ و منسوخ و خاص و عام قرآن است‌يا مربوط به تعليمات اسلام در اصول و فروع دين مى‌باشد ناديده بگيرد.زيرا آيات قرآن مجيد،سنت پيغمبر اكرم (ص) و كلمات و افعال او را براى مسلمين حجت‌شمرده،و آن را از منابع اصلى فهم اسلام و استنباط احكام قرار داده است:و ما آتيكم الرسول فخذوه و ما نهاكم عنه فانتهوا،آنچه را رسول خدا (ص) براى شما آورده (و به شما دستور داده) بگيريد (و عمل كنيد) و آنچه را نهى كرده خود دارى نماييد». (۱) .
و ما كان لمؤمن و لا مؤمنة اذا قضى الله و رسوله امرا ان يكون لهم الخيرة من امرهم و من يعص الله و رسوله فقد ضل ضلالا مبينا،هيچ مرد و زن با ايمانى حق ندارد هنگامى كه خدا و پيامبرش امرى را لازم بدانند اختيارى (در برابر فرمان خدا) داشته باشند،و هر كس نافرمانى خدا و رسولش را كند گرفتار گمراهى آشكارى شده است‌». (۲) .
آنها كه به سنت پيامبر (ص) بى اعتنا هستند در واقع قرآن را ناديده گرفته‌اند،ولى بديهى است كه سنت پيامبر (ص) بايد از طرق معتبر ثابت گردد و هر سخنى را هر كس به آن بزرگوار نسبت دهد نمى‌توان پذيرفت.
على (ع) در يكى از سخنانش مى‌فرمايد:و لقد كذب على رسول الله-صلى الله عليه و آله و سلم-حتى قام خطيبا فقال: من كذب على متعمدا فليتبوا مقعده من النار،در زمان حيات پيامبر (ص) دروغهايى به آن حضرت بستند تا آنجا كه برخاست و خطبه‌اى خواند و فرمود:هر كس عمدا دروغى به من ببندد بايد آماده قرار گرفتن در جايگاه خود در آتش باشد». (۳) شبيه همين معنى در صحيح بخارى نيز آمده است. (۴)
سنت امامان اهل بيت (عليهم السلام)
احاديث ائمه اهل بيت-عليهم السلام-نيز به دستور پيغمبر اكرم (ص) واجب الاطاعه است،زيرااولا»در حديث معروف متواترى كه در اغلب كتب مشهور حديث اهل سنت و شيعه نقل شده است‌به اين معنى تصريح شده،در صحيح ترمذى‌»آمده است كه پيامبر (ص) فرمود:يا ايها الناس انى قد تركت فيكم ما ان اخذتم به لن تضلوا،كتاب الله و عترتى اهل بيتى،اى مردم!من در ميان شما چيزى گذاردم كه اگر دست‌به دامن آنها زنيد هرگز گمراه نخواهيد شد كتاب خدا و عترتم،يعنى اهل بيتم!» (۵) .ثانيا امامان اهل بيت-عليهم السلام-تمام احاديث‌خود را از پيغمبر اكرم (ص) نقل كرده‌اند،و گفته‌اند آنچه ما مى‌گوييم از پدرانمان از پيامبر (ص) به ما رسيده است.
آرى پيامبر (ص) آينده مسلمين و مشكلات آنها را به خوبى مى‌ديده و راه حل مشكلات فزاينده آنها را تا پايان جهان در پيروى از قرآن و ائمه اهل بيت-عليهم السلام-شمرده است.
آيا مى‌توان حديثى را با اين اهميت و اين محتوا و اين اسناد قوى ناديده گرفت و به سادگى از كنار آن گذشت؟!،به همين دليل معتقديم:اگر نسبت‌به اين مساله توجه بيشترى مى‌شد،بعضى از مشكلات كه مسلمانان امروز در مسائل عقايد و تفسير و مسائل فقهى با آن رو به رو هستند وجود نداشت.
۱-سوره حشر،آيه ۷.
۲-سوره احزاب،آيه ۳۶.
۳-نهج البلاغه،خطبه ۲۱۰.
۴-صحيح بخارى،جلد ۱،صفحه ۳۸ (باب اسم من كذب على النبى (ص) ) .
۵-صحيح ترمذى،جلد ۵،صفحه ۶۶۲،باب مناقب اهل بيت النبى (ص) ،حديث ۳۷۸۶-اسناد متعدد اين حديث در بحث امامت‌بطور مشروحتر خواهد آمد.
منابع: اعتقاد ماصفحه ۵۴
پيوند مرتبط: تاريخ بارگذاري: ۱۳۸۹/۰۸/۱۶



جعبه ابزار