• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یَخْسَرُ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





یَخْسَرُ: (یَخْسَرُ الْمُبْطِلُونَ)    
«یَخْسَرُ» از مادّه‌ «خسران» به معنای از دست دادن سرمایه است، و به گفته‌ «راغب» در «مفردات»، گاه به خود انسان نسبت داده می‌شود، و می‌گویند: خَسِرَ فُلانٌ: «فلان کس زیان کرد»، و گاه به تجارت او نسبت می‌دهند، و می‌گویند: خَسِرَتْ تِجارَتُهُ: «تجارتش زیان کرد»، گر چه ابناء دنیا این تعبیر را تنها در مورد مال و مقام و مواهب مادی به کار می‌برند، ولی مهم‌تر از خسران مادی، از دست دادن سرمایه عقل و ایمان و ثواب است.



(وَلَلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرضِ وَيَومَ تَقُومُ السَّاعَةُ يَوْمَئِذٍ يَخْسَرُ الْمُبْطِلُونَ)     (مالکیّت و حاکمیّت‌ آسمانها و زمين براى خداست؛ و آن روز كه قیامت برپا شود اهل باطل زيان مى‌بينند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: راغب مى‌گويد: كلمه خسر و خسران به معناى كم شدن سرمايه است، و اين كلمه را به خود انسان هم نسبت مى‌دهند، مى‌گويند فلانى خسران يافت و به فعل او نيز نسبت داده مى‌گويند تجارت فلانى خسران يافت . و در قرآن كريم آمده: (تِلْكَ إِذاً كَرَّةٌ خاسِرَةٌ)     اين برگشتى است خاسرانه و در دست‌آوردهاى خارج نيز استعمال مى‌شود. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. ↑ جاثیه/سوره۴۵، آیه۲۷.    
۲. ↑ مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۱، ص۲۹۴.    
۳. ↑ جاثیه/سوره۴۵، آیه۲۷.    
۴. ↑ مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۰۱.    
۵. ↑ نازعات/سوره۷۹، آیه۱۲.    
۶. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۸، ص۲۶۸.    
۷. ↑ طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۱۷۶.    
۸. ↑ طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۲، ص۳۶۶.    
۹. ↑ طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۱۱۹.    



• مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «یَخْسَرُ»، ص۶۴۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره جاثیه | لغات قرآن




جعبه ابزار