• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حجر - به فتح حاء و سکون جیم (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حِجْر (به کسر حاء و سکون جیم) یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای آغوش، که حضرت علی (علیه‌السلام) در خصوص یکی از فضیلت‌های خویش و پیروان شیطان، از این واژه استفاده نموده است.



حِجْر (به کسر حاء و سکون جیم) به معنای آغوش، آمده، و جمع آن «حجور» است.


امام (صلوات‌الله‌علیه) در رابطه با یکی از اختصاص‌های خویش به رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) فرموده است: ««وَ قَدْ عَلِمْتُمْ مَوْضِعِی مِنْ رَسُولِ اللَّهِ (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) بِالْقَرَابَةِ الْقَرِیبَةِ وَ الْمَنْزِلَةِ الْخَصِیصَةِ، وَضَعَنِی فِی حِجْرِهِ وَ اَنَا وَلَدٌ یَضُمُّنِی اِلَی صَدْرِهِ»؛ و شما به خوبی موقعیّت مرا از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) از نظر خویشاوندی نزدیک و منزلت و مقام ویژه می‌دانید! او مرا در دامان خویش در حالی که کودک (خردسالی) بودم می‌نشاند و (همانند فرزندش) مرا در آغوش خود می‌گرفت.»
امام (علیه‌السلام) درباره پیروان شیطان می‌فرماید: ««اتَّخَذُوا الشَّیْطَانَ لِاَمْرِهِمْ مِلَاکاً ... فَبَاضَ وَ فَرَّخَ فِی صُدُورِهِمْ وَ دَبَّ وَ دَرَجَ فِی حُجُورِهِمْ»؛ منحرفان، شیطان را ملاک و اساس کار خود قرار داده‌اند ... او نیز آن‌ها را دام خود قرار داد و در دل‌های آنان تخم گذارد، و جوجه‌های خود را در دامانشان پرورش داد.»


این واژه دو بار در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. ↑ صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۹۲، خطبه۳۰۰.    
۲. ↑ صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۵۳، خطبه۷.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «حجر»، ص۲۵۱-۲۵۲.    






جعبه ابزار