کلید
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
مجاهد
مجاهد: رزمنده در راه خدا.
از آن در باب زکات و جهاد سخن گفتهاند.
فضیلت مجاهدان: جهاد در راه خدا از ارکان اسلام، برترین اعمال و دری از درهای بهشت است.
خداوند در فضیلت مجاهدان میفرماید:
«فَضَلَ اللهُ الجَاهِدِینَ عَلَی القَاعِدِینَ اَجْرَاً عَظِیماً؛
خداوند جهاد کنندگان را بر نشستگان
(از جهاد) به پاداشی بزرگ برتری داده است».
پیامبر اعظم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) میفرماید: «برای بهشت دری است به نام «باب المجاهدین» که جهاد کنندگان در راه خدا، در حالی که شمشیرها را حمایل بستهاند، به سوی آن در میروند و آن در گشوده برای آنان است. فرشتگان به آنان خوش آمد میگویند؛ در حالی که خلایق در موقف ایستادهاند و به حسابشان رسیدگی میشود».
بر پایۀ روایتی دیگر، مجاهدان از کسانیاند که دعایشان مستجاب است.
کمک به مجاهدان مستحب و دارای اجر و ثواب فراوان است؛
چنان که رساندن نامۀ آنان (به خانواده شان) مستحب میباشد.
اقسام مجاهدان: مجاهدان دو گونهاند.
۱. مجاهدان آزاد و غیر سازمانی که به زندگی خود مشغولاند و با فراهم آمدن شرایط، با اختیار و رغبت خودشان در جنگ شرکت میکنند و پس از جنگ به زندگی عادی باز میگردند.
۲. مجاهدان سازمانی که تمام وقت در اختیار جنگ و جهاداند و جز این شغلی ندارند.
قسم نخست، نامشان در دفتر ویژه ثبت نام لشکر ثبت نشده و از بیت المال سهمی بر ایشان قرار داده نشده است. از این قسم در فقه به «مُطَوِّعَه» یا «مُتَطَوِّعَه» (آنان که داوطلبانه و به میل و رغبت خود به جهاد میروند، بدون آنکه الزامی داشته باشند) تعبیر میشود؛ لیکن قسم دوم، نظامیان سازمان یافتهای هستند که نامشان در دفتر ویژه ثبت است و از بیت المال سهم دارند. از اینان به «مُرتَزَقَه» تعبیر میشود.
گروه نخست، چنانچه در جنگ شرکت کنند و در آن جنگ غنیمتی به دست آید، سهمی برای آنان قرار داده میشود؛ چنان که پرداخت از سهم سبیل الله -از مصارف زکات ـ به آنان در صورت شرکت در جنگ جایز است.
گروه دوم نیز از غنیمت به مقدار چهار پنجم سهم میبرند. علاوه بر این، از سهم سبیل الله و نیز ابن سبیل -از مصارف زکات- نیز میتوان به آنان داد.
برخی در دادن سهم ابن سبیل به آنان اشکال کردهاند.
مجاهد دریافت کننده مقرری از بیت المال، با قبض مقرری خود، مالک آن میشود و چنانچه پس از فرا رسیدن زمان مقرری فوت کند، آیا ورثه میتوانند آن را مطالبه کنند یا نه؟ مسئله محل اختلاف است.
مورد مصرف جزیه نیز همچون غنیمت، مجاهداناند. برخی مصارفی دیگر را به آن افزودهاند.
امام (علیهالسّلام) میتواند درآمد زمینهای مفتوح عنوه را در مصالح عمومی مسلمانان از جمله مخارج مجاهدان، مصرف کند.
به مجاهدان شرکت کننده در جنگ میتوان از سهم سبیل الله، بر حسب موقعیت و به مقدار کفایتشان داد؛ اگر چه فقیر نباشند و چنانچه مبلغ داده شده به آنان، افزون باشد پس گرفته نمیشود؛ لیکن اگر در جنگ شرکت نداشته باشند یا از میانه راه بازگشته باشند، مبلغ اضافی از آنان پس گرفته میشود.
برخی قدما مصرف سهم سبیل الله از زکات و نیز مالی را که وصیت شده در راه خدا صرف شود، جهاد و مجاهدان دانستهاند.
چنانچه مجاهدی که تمام وقت در خدمت جهاد است، به بیماریای چون تب و سر درد، که امید بهبود آن میرود، مبتلا گردد، از عنوان مجاهد خارج نمیشود و مقرری اش قطع نمیگردد؛ اما اگر بیماری اش همانند فلج یا قطع نخاع باشد که امید به بهبود آن نیست، از لیست مجاهدان خارج میشود؛ لیکن به تصریح برخی، مقرری اش قطع نمیگردد.
چنانچه مجاهد به شهادت برسد و فرزند داشته باشد، تا زمان بلوغ فرزندان، مخارج آنان از بیت المال پرداخت میشود.
سزاوار است حاکم اسامی مجاهدان و عطایای آنان را در دفتری ثبت کند.
• فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (علیهمالسلام)، ج۷، ص۵۲۰.