• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اجتهاد قراء (علوم قرآنی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اجتهاد قراء، آرای شخصی قاریان در قرائت قرآن را می‌گویند.



یکی از علل اختلاف قرائت‌ها، اجتهاد و استنباط شخصی قاریان است. هر قاری عقیده‌ای در قرائت داشت که به آن اعتماد می‌کرد، و گاهی با تعصب تمام به عقیده اش پای بند بود؛ گرچه با عقیده عمومی و آرای ارباب تحقیق مخالف بود.


داستان کسائی و قرائت‌های خلاف قاعده او در مسجد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و اعتراض مردم مدینه به او، و بسیاری از قرائت‌های حمزه که مورد اعتراض مردم قرار گرفت، و او به این اعتراضات به علت اعتقاد به دلایل خود توجه نمی‌کرد، از نمونه‌های روشن اجتهاد قاریان است.


پاره‌ای از اجتهاد قراء بر اساس توجه بیش از اندازه به قواعد ادبیات و تصلب در ترجیح برخی از وجوه محتمل بود. از امام صادق علیه‌السّلام نقل کرده‌اند که فرمود: «اهل عربیت (ادیبان) کلام خداوند را تحریف کرده، مقصود آن را برمی گردانند»؛ یعنی ادیبان با طرح اعراب‌ها و پیش کشیدن مباحث نحوی و فرضیه سازی برای حرکات محتمل، باعث انحراف اذهان از معنای اصلی آیات شده‌اند، و حتی افراد کج فهم به معنای نادرست دست می‌یابند و آن را به قرآن نسبت می‌دهند.
این قبیل اجتهادات به مخالفت رسم الخط و حتی نقل و روایت می‌انجامید. ابوبکر بن مقسم این گونه اجتهاد کرده است. وی قرائتی را برمی گزید که به نظرش با اصول و قواعد عربی سازگار باشد؛ گرچه این قرائت‌ها مخالف رسم الخط مصحف یا نقل باشد.
[۱] معرفت، محمد هادی، ۱۳۰۹ -۱۳۸۵، التمهید فی علوم القرآن، ج۲، ص۲.
[۲] عاملی، جعفر مرتضی، ۱۹۴۴ -، حقایقی مهم پیرامون قرآن کریم، ص۲۱.
[۳] فضلی، عبد الهادی، ۱۹۳۴-م، تاریخ قراءات قرآن کریم، ص (۱۰۵-۱۰۶).



۱. معرفت، محمد هادی، ۱۳۰۹ -۱۳۸۵، التمهید فی علوم القرآن، ج۲، ص۲.
۲. عاملی، جعفر مرتضی، ۱۹۴۴ -، حقایقی مهم پیرامون قرآن کریم، ص۲۱.
۳. فضلی، عبد الهادی، ۱۹۳۴-م، تاریخ قراءات قرآن کریم، ص (۱۰۵-۱۰۶).



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «اجتهاد قراء».    



جعبه ابزار