• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعتقادات (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب اعتقادات نوشته محمدباقر بن محمدتقی مجلسی (م ۱۱۱۱ ق) با استناد به آیات قرآن کریم و روایات معصومان (علیهم‌السّلام) درصدد نشان دادن راه‌های نجات و رستگاری انسان است.



کتاب اعتقادات نوشته محمدباقر بن محمدتقی مجلسی (م ۱۱۱۱ ق) است.

۱.۱ - زندگینامه و اظهار نظرها

مرحوم مجلسی در شهر اصفهان دیده به جهان گشود. وی دارای چنان شهرتی در علوم مختلف اسلامی است که محتاج هیچ بیان و توضیحی نمی‌باشد. علامه مجلسی از جمله بزرگانی است که از جامعیت خاصی برخوردار بود. او در علوم مختلف مانند تفسیر، حدیث، فقه، اصول، تاریخ، رجال و درایه سرآمد بوده که نگاهی اجمالی به مجموعه عظیم بحارالانوار این نکته را به خوبی آشکار می‌سازد. تبحّر در این علوم، در کنار آشنایی با علوم عقلی همچون: فلسفه، ریاضیات، ادبیات، لغت، جغرافیا، طب و علوم غریبه از او شخصیتی ممتاز و بی نظیر ساخت. به طوری که برخی علامه مجلسی را در طول تاریخ اسلامی از حیث جامعیت بی‌نظیر دانسته‌اند. شاگرد گرانقدر او، سیدنعمت‌الله جزائری، در مورد استاد خود گفته است: «علامه هیچ گاه از یاد خدا غافل نبود و تمام اعمالش را با قصد قربت انجام می‌داد».
گفته‌اند که علامه روشی معتدل بین اخباری و اصولی داشت. او در عین اینکه محدث بزرگی بود، ولی به علوم عقلی هم توجه خاصی داشته است. علامه مجلسی در سال ۱۰۹۸ از سوی شاه سلیمان صفوی به سمت شیخ الاسلام اصفهان منسوب گردید. شیخ الاسلام، بالاترین و مهم‌ترین منصب دینی و اجرایی در آن عصر بود.

۱.۲ - استادان

پدرش محمدتقی مجلسی (م ۱۰۷۰ ق) که استاد علامه در علوم نقلی بوده است، مرحوم آقا حسین خوانساری (م ۱۰۹۸ ق) فرزند آقا جمال که استاد علامه در علوم عقلی بوده است. اما مشایخ نقل او: مولا محمد صالح مازندرانی، ملا محسن فیض کاشانی، شیخ حرعاملی.

۱.۳ - شاگردان

سیدنعمت‌الله جزائری، جعفر بن عبدالله کمره‌ای اصفهانی، زین العابدین بن شیخ حرعاملی، سلیمان بن عبدالله ماحوزی بحرانی، شیخ عبدالرزاق گیلانی، عبدالرضا کاشانی، محمدباقر بیانافکی، میرزا عبدالله افندی اصفهانی، محمد بن حسن فاضل هندی.

۱.۴ - تالیفات

وی بیش از یکصد کتاب به زبان فارسی و عربی نوشته که تنها یک عنوان آن بحارالانوار می‌باشد. برخی دیگر از تالیفات وی عبارت‌اند از: مرآة العقول، ملاذ الاخیار، الفرائد الطریقة، شرح اربعین حدیث، حق الیقین، زاد المعاد، تحفة الزائر، عین الحیاة، صراط النجاة، حلیة المتقین، حیاة القلوب، مشکاة الانوار، جلاء العیون، توقیعات امام عصر و....


علامه مجلسی در این رساله با استناد به آیات قرآن کریم و روایات معصومان (علیهم‌السّلام) درصدد نشان دادن راههای نجات و رستگاری انسان برآمده است. اصل این کتاب، به عربی است و تاریخ نگارش آن در سال ۱۰۸۷ ق، پس از نگارش بحارالانوار، بوده و متشکل از دو بخش است: در بخش اول، مبحث اصول عقاید شیعه مورد بررسی قرار گرفته و در بخش دوم، درباره وظایف عبادی مؤمنان بحث شده است.


ترجمه این کتاب، به کوشش حسین درگاهی، در تهران به چاپ رسیده است؛ همچنین این کتاب با مقدمه مفصل علی عطایی خراسانی نیز به چاپ رسیده است.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «اعتقادات»، تاریخ بازیابی۹۷/۳/۱۰.    


رده‌های این صفحه : مقالات‌ اندیشه قم




جعبه ابزار