• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تمسک به محمد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به دلیل صدق و جایگاه والای پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است که در قرآن به پیروی از ایشان و تمسک به راه او توصیه شده است.



چنگ زدن به دامن پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله، یکی از اسباب دستیابی به بهشت :
«یـایها الناس قد جآءکم برهـن من ربکم و انزلنآ الیکم نورا مبینا فاما الذین ءامنوا بالله و اعتصموا به فسیدخلهم فی رحمة منه و فضل...» «ای مردم در حقیقت برای شما از جانب پروردگارتان برهانی آمده است و ما به سوی شما نوری تابناک فرو فرستاده‌ایم و اما کسانی که به خدا گرویدند و به او تمسک جستند به زودی (خدا) آنان را در جوار رحمت و فضلی از جانب خویش درآورد...» (بر این اساس که مرجع ضمیر «به» «برهان» و منظور از آن نیز پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم باشد، استفاده شده است.
می‌گوید: "‌ای مردم از طرف پروردگار شما پیامبری آمده است که براهین و دلائل آشکاری دارد و همچنین نور آشکاری به نام قرآن با او فرستاده شده که روشنگر راه سعادت شما است". منظور از"برهان " در آیه فوق چنان که جمعی از مفسران گفته‌اند و قرائن گواهی می‌دهد، شخص پیامبر اسلام صاست و منظور از" نور"،قرآن مجید است که در آیات دیگر نیز از آن تعبیر به نور شده است.
در احادیث متعددی که از طرق اهل بیت علیه‌السّلام در تفسیر نور الثقلین و علی بن ابراهیم و مجمع البیان به ما رسیده برهان به پیامبر صتفسیر شده است.
قد جاءکم برهان من ربکم: ‌ای مردم، بر شما از جانب خداوند، حجتی نازل گردید که بر صحت گفتار پیامبر گرامی اسلام، دلیلی روشن هست: این حجت، بقولی حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و معجزاتش و بقولی قرآن کریم است.
[۶] ترجمه تفسیر مجمع البیان، مرحوم طبرسی، ج۶، ص۱۷۰.

این احتمال هم هست که مراد از کلمه" برهان"رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم باشد، مؤید این احتمال این است که جمله در ذیل آیاتی واقع شده که بیانگر صدق رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در رسالتش می‌باشد و مؤید دیگرش این است که قرآن از ناحیه خدای تعالی نازل شده (و نمی‌شود گفت: قرآن نزد شما آمده) و مؤید سومش این است که آیه شریفه مورد بحث، نتیجه گیری از آن آیات است و باز مؤید دیگر آن جمله: " و اعتصموا به" در آیه بعد است، چون در سوره آل عمران در تفسیر آیه: " و من یعتصم بالله فقد هدی الی صراط مستقیم" گفتیم: که مراد از اعتصام، تمسک به کتاب خدا و پیروی رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است.


۱. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۳. مجمع البیان، ج۳، ص۲۵۲.    
۴. تفسیر نمونه، آیت‌الله مکارم شیرازی، ج۴، ص۲۳۴.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۱۷۴.    
۶. ترجمه تفسیر مجمع البیان، مرحوم طبرسی، ج۶، ص۱۷۰.
۷. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۱.    
۸. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۵، ص۲۴۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تمسک به محمد».    



جعبه ابزار