• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعا برای حفظ آبرو (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم به شایسته بودن دعا، برای حفظ آبرو در قیامت اشاره شده است.



در آیه ۱۹۴ سوره آل عمران به شایسته بودن دعا، برای حفظ آبرو در قیامت اشاره شده است:
«ربنا... و لا تخزنا یوم القیـمة... ؛ پروردگارا و آنچه را که به وسیله فرستادگانت به ما وعده داده‌ای به ما عطا کن و ما را روز رستاخیز رسوا مگردان زیرا تو وعده ات را خلاف نمی‌کنی.»

۱.۱ - دعای صاحبان عقل و خرد

صاحبان عقل و خرد، پس از دریافت هدف آفرینش، به این نکته نیز متوجه می‌شوند، که این راه پر فراز و نشیب را بدون رهبران الهی، هرگز نمی‌توانند بپیمایند. به همین دلیل همواره مترصد شنیدن صدای منادیان ایمان و راستین هستند و تا نخستین ندای آنها را بشنوند به سرعت به سوی آنها می‌شتابند، پس از کنجکاوی و بررسی لازم دعوت آنها را پاسخ می‌گویند، و با تمام وجود خود، ایمان می‌آورند.
و لذا به پیشگاه پروردگار خود، عرض می‌کنند: بار الها! ما صدای، منادی توحید را شنیدیم که ما را دعوت به سوی ایمان می‌کرد، و به دنبال آن ایمان آوردیم...
آنها آن چنان به اجتماع انسانی پیوسته‌اند و از تکروی و فردپرستی، بیزارند که از خدا می‌خواهند نه تنها حیات و زندگی آنها با نیکان و پاکان باشد، بلکه مرگ آنها، اعم از مرگ طبیعی یا شهادت در راه خدا در جمع نیکان و با راه و رسم آنها صورت گیرد، که مردن در میان جمع بدان مرگی مضاعف است.
آنها در آخرین مرحله و پس از پیمودن راه توحید و ایمان به رستاخیز و اجابت دعوت پیامبران و انجام وظائف و مسئولیتهای خویش از خدای خود تقاضا می‌کنند و می‌گویند اکنون که ما به پیمان خویش وفا کردیم بار الها آنچه را تو به وسیله پیامبران وعده فرمودی و مژده دادی به ما مرحمت کن، و ما را در روز رستاخیز رسوا مگردان زیرا تو هر چه را وعده دهی تخلف ناپذیر است.
تکیه کردن روی عنوان" رسوا نشدن" بار دیگر این حقیقت را تاکید می‌کند که آنها به خاطر اهمیتی که برای شخصیت خویش قائلند، رسوایی را از دردناکترین مجازات‌ها می‌دانند و لذا انگشت روی آن می‌گذارند.


در آیه ۸۳ سوره شعراء به شایسته بودن دعا، برای حفظ آبرو در قیامت اشاره شده است:
رب... • و لا تخزنی یوم یبعثون• روردگارا به من دانش عطا کن و مرا به صالحان ملحق فرمای•... • و روزی که (مردم) برانگیخته می‌شوند رسوایم مکن.»

۲.۱ - ششمین دعای حضرت ابراهیم

سرانجام ششمین و آخرین دعای خود را که آن هم پیرامون روز بازپسین است این چنین به پیشگاه خدا عرضه می‌دارد: " خداوندا مرا در روزی که مردم برانگیخته می‌شوند رسوا مکن" (و لا تخزنی یوم یبعثون).
" لا تخزنی" از ماده" خزی" (بر وزن حزب) به طوری که راغب در مفردات گوید به معنی" شکست روحی" (و شرمساری) است که یا از ناحیه خود انسان است که به صورت حیاء مفرط جلوه گر می‌شود، و یا از ناحیه دیگری است که بر انسان تحمیل می‌کند.
این تعبیر از ناحیه (ابراهیم علیه‌السّلام )، علاوه بر اینکه درس و سرمشقی است برای دیگران، نشانه نهایت احساس مسئولیت و اعتماد بر لطف پروردگار است.


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۴.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۴۹.    
۳. شعراء/سوره۲۶، آیه۸۳.    
۴. شعراء/سوره۲۶، آیه۸۷.    
۵. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۱۴۷.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۲۶۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دعا برای حفظ آبرو».    



جعبه ابزار