• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دویست پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اثر سید جعفر موسوی نسب، پاسخ به پرسش‌های متنوعی در مورد شخصیت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، غیبت و ظهور آن حضرت با رویکردی روایی است که به زبان فارسی و در سال ۱۳۸۵ ش نوشته شده است.



از آن جا که مؤلف در حوزه مهدویت فعالیت داشته و در این خصوص، سؤالات فراوانی به دستش رسیده است که پاسخ آن‌ها در منابع پراکنده وجود داشته و منبع مستقلی که پاسخ به سؤالات داده باشد را نیافته، اقدام به تالیف کتاب کرده است.


کتاب با مقدمه مؤلف در بیان اهمیت سؤال، آغاز شده و مطالب در دو جلد، در چهارده فصل، به صورت پرسش و پاسخ، در قالبی نو و نظمی خاص، به دویست پرسش رایج در مورد امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف پاسخ داده است، بدین گونه که:
در پرسش‌های ابتدایی، مباحثی در مورد معرفت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، لزوم شناخت و کیفیت درک شخصیت آن حضرت مطرح و پاسخ سؤالات در این باب ذکر شده است.
در فصول بعدی، پرسش‌هایی در خصوص ولادت و نسب حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، ویژگی‌های آن حضرت، غیبت طولانی امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، نواب اربعه و نواب عام، وظایف انسان‌ها در قبال حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در عصر غیبت و مفهوم انتظار آن حضرت، مطرح و پاسخ داده شده است.
سؤالات به صورت ریشه‌ای و با دلائل نقلی، عقلی و تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است.
سؤالات، از تمام سطوح اعم از حوزوی، دانشگاهی و عمومی تهیه و پاسخ آن‌ها نیز در سطوح مختلف ارائه شده و پس از پایان هر پاسخ، منابع ارزشمندی از بزرگان عرصه مهدویت، جهت مطالعه و تحقیق بیشتر، معرفی شده است.


فصل اول، بعد از پاسخ به این پرسش که آیا در قرآن، سخنان پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و ائمه علیه‌السّلام راجع به حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف مطلبی رسیده است یا نه، معنای این جمله از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که در خطبه غدیر درباره حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف فرمود: «الا انه الغراف من بحر العمیق»، بدین گونه تشریح شده که مراد این است که حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، رودی پرآب از دریای عمیق معرفت و شناخت الهی است.
دوم، به دنبال پاسخ به سؤالاتی که مربوط به ولادت و نسب آن حضرت است، دیدگاه شیعیان و سایر مذاهب و ادیان را پیرامون تولد یا عدم تولد منجی آخر، بررسی کرده و دلایل عقلی ارائه شده بر ولادت حضرت حجت عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و دیده شدن ایشان، پس از تولد را تحلیل کرده است.
مشخصات و اوصاف ظاهری امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، این که چرا می‌گویند به زبان آوردن اسم واقعی ایشان حرام است، چرا نام آن حضرت را با حروف مقطع (م. ح. م. د) می‌نویسند و علت نامیدن امام دوازدهم عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به شریک القرآن، مهدی، قائم، منصور، منتظر، بقیه الله، حجه الله و اباصالح، در سوم توضیح داده شده است.
در پاسخ به این که آیا کودکی پنج ساله لیاقت امامت را دارد؟ نویسنده ضمن اشاره به انبیاء و ائمه‌ای که در سنین کودکی به مقامات الهی رسیده‌اند، چنین بیان می‌کند که ولایت و امامت، مقام بزرگی است که از ناحیه پروردگار به انسان‌ها عرضه شده و این مقام، مشروط به قید و شرط استعداد و قابلیتی است که عده‌ای خاص از آن برخوردار بوده و احکام و قوانین الهی بر قلب آن‌ها الهام شده است و ربطی به کودکی و کهن سالی ندارد.
آیا حضرت مهدی ازدواج کرده‌اند، مگر ممکن است انسانی این قدر عمر کند، چرا امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف پیر نشده‌اند، زیرا می‌گویند وقتی ایشان ظهور می‌کند؛ مانند جوانان هستند، آیا ایشان به صدقات ما نیاز دارند، امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به شهادت می‌رسند یا رحلت می‌فرمایند و آیا حدیث «لو ادرکته لخدمته ایام حیاتی» دلیل برتری آن امام عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف بر سایر ائمه علیه‌السّلام است یا خیر؟ از جمله سؤالاتی است که در این فصل مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته‌اند.

۳.۱ - مسئله غیبت حضرت حجت

چهارم، به مسئله غیبت حضرت حجت عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف پرداخته است.
نویسنده غیبت را به سه قسم تقسیم کرده و هر یک را در مورد آن حضرت تطبیق کرده است:
۱- غیبت معرفتی: همان غیبت شخصی و حقوقی که در این فرض، امام علیه‌السّلام از دید معرفتی ما مخفی است؛ یعنی به طور عادی زندگی می‌کنند؛ ولی مردم شناخت و معرفت به این که این شخص امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است، ندارند.
۲- غیبت جسمانی به دلیل نامرئی بودن: به این معنی که امام علیه‌السّلام نزد مردم زندگی می‌کنند و به جاهای مختلف رفته، از احوالات شیعیان مطلع شده، ولی هیچ کس وجود آن حضرت را با چشمان ظاهری نمی‌بیند.
۳- غیبت جسمانی به دلیل تصرف در چشمان مردم: که در قرآن نیز به مواردی از آن اشاره شده است.
پنجم به نواب امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اختصاص داشته و بعد از معرفی مختصر نواب خاص، وظایفی که آنان به عهده داشته‌اند، طریقه شناخت ایشان در زمان غیبت، دلیل تمام شدن نیابت خاص پس از هفتاد سال، وجوب پیروی از نواب عام و عقیده اهل سنت در رابطه با «ولایت فقیه» بررسی و تحلیل شده است.
ششم، به بحث پیرامون وظایف انسان‌ها در قبال حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و شیوه‌های عملی ترویج فرهنگ مهدویت پرداخته است.
در این فصل، صورت‌های اظهار محبت به امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، اعمالی که با انجام آن‌ها می‌توان با ایشان ارتباط برقرار کرد و این که آیا قیام و انقلاب قبل از قیام آن حضرت صحیح و مشروع است یا خیر؟ به تفصیل بیان شده است.
پس از تعریف لغوی و اصطلاحی انتظار در هفتم، علت سختی و زیبایی این آموزه، ثمرات آن، وظایف منتظران در عصر غیبت و انتظار امام زمان از ایشان، مقام و منزلت منتظران در روایات و راه‌های دوستی با امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف تبیین شده است.
هشتم و نهم، به سؤالاتی پیرامون ادعیه و اماکن منسوب به امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اختصاص دارد. در این زمینه، نکاتی درباه دعای ندبه و سند آن، عریضه، توقیعات آن حضرت، اماکنی همچون جزیره خضرا و مسجد جمکران ارائه شده است.


فهرست مطالب در ابتدا و معرفی بیش از چهل سایت اینترنتی در شبکه جهانی، پیرامون امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف با عنوان ضمایم، در انتهای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها، بیشتر به ذکر منابع اختصاص دارد.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱ ص۳۱۳.



۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱ ص۳۱۳.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار