• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عمل به قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در روایات بسیاری از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و ائمه معصومین (علیهم‌السلام) درباره عمل به قرآن سفارش بسیار شده است.



قال رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم): «من تعلم القرآن فلم یعمل به و اثر علیه حب الدنیا و زینتها استوجب سخط الله و کان فی الدرجة مع الیهود و النصاری الذی ینبذون کتاب الله وراء ظهورهم»؛
پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: کسی که قرآن را بیاموزد و به آن عمل نکند و دنیا و زینت آن را بر قرآن ترجیح دهد، سزاوار خشم خدا است و در ردیف یهود و نصاری قرار خواهد داشت که کتاب خدا را پشت سر انداختند.
من کلام رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم): «من تعلم القرآن و لم یعمل به حشره الله یوم القیامة اعمی فیقول یا رب لم حشرتنی اعمی و قد کنت بصیرا قال کذلک اتتک آیاتک فنسیتها»؛
پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: کسی که قرآن را بیاموزد و به آن عمل نکند، خدا او را در روز قیامت کور محشور می‌کند، می‌گوید خدایا به خاطر چه مرا کور محشور کردی در حالی که من بینا بودم. می‌فرماید چگونه تو آیات ما را خواندید و آنها را به فراموشی سپردید و به آن عمل نکردید.
[۲] شیخ صدوق، عقاب الاعمال، ص۲۸۶.

قال رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم): «ان فی جهنم وادیا یستغیث فیه اهل النار کل یوم سبعین الف مرة فقیل له لمن یکون هذا العذاب فقال (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) لشارب الخمر من اهل القرآن و تارک الصلوة»
پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: یک مکانی در جهنم هست که استغاثه و درخواست می‌کنند نجات از آن را اهل آتش در هر روز ۷۰ هزار بار، پس گفته می‌شود یا رسول الله این مکان برای کیست؟ فرمود: برای شارب خمر از اهل قرآن و تارک نماز.


قال علی (علیه‌السّلام): «الله الله بالقرآن لا یسبقکم بالعمل به غیرکم»
امام علی (علیه‌السّلام) فرمود: توصیه می‌کنم شما را به قرآن نباید دیگران بر شما در عمل به قرآن پیشی گیرند.
قال علی (علیه‌السّلام): «احذروا علی دینکم ثلاثه رجلا قراه القرآن حتی اذا رایت علیه بهجته اخترط سیفه علی جاره و رماه بالشرک فقیل یا امیرالمؤمنین ایهما اولی بالشرک فقال الرامی»
امام علی (علیه‌السّلام) فرمود: برحذر باشید از برای دین خود از سه چیز مردی که قرآن بخواند همین که دید یک مقام و منصبی را شمشیر خود را برهنه کند بر همسایه و تیراندازی کند با شرک به خدا به سوی قرآن، گفته شد یا علی کدام یک اولی به شرک است، فرمود: تیر انداز.
قال علی (علیه‌السّلام): «علیکم بکتاب الله... من عمل به سبق»
امام علی (علیه‌السّلام) فرمود: بر شما باد به کتاب خدا هر کس به آن عمل کند پیشی می‌گیرد بر دیگران.



قال الصادق (علیه‌السّلام): «ان الرجل اذا کان یعلم السورة ثم نسیها او ترکها و دخل الجنة اشرفت علیه من فوق به بعد فی احسن صورة فتقول تعرفنی فیقول لا فتقول انا سورة کذا وکذا لم تعمل بی و ترکتنی»
امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: زمانی که مرد سوره‌ای از قرآن را یاد بگیرد، بعد آن را فراموش کند یا ترک کند و داخل بهشت شود، از بالا یک زیبا صورتی به او اشراف دارد و می‌گوید من را می‌شناسی، می‌گوید: نه، می‌گوید: من همان سوره‌ای هستم که من را فراموش کردی یا من را ترک کردی.
قال الصادق (علیه‌السّلام): «الحافظ للقرآن العامل به مع السفرة الکرام البررة»
امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: کسی که قرآن را حفظ کند و به آن عمل نماید با پیامبران بزرگوار و نیکو خواهد بود.


۱. شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۴، ص۸۳۷.    
۲. شیخ صدوق، عقاب الاعمال، ص۲۸۶.
۳. شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۴، ص۸۳۸.    
۴. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، ج۱، ص۲۸۶، نامه ۴۷.    
۵. نوری طبرسی،، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج۴، ص۲۵۱.    
۶. امام علی علیه‌السلام، نهج البلاغه، ج۱، ص۱۴۶، خطبه ۱۵۶.    
۷. کلینی، محمد بن یعقوب،اصول کافی، ج۲، ص۶۰۸.    
۸. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۲، ص۶۰۳.    




سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «عمل به قرآن»    



جعبه ابزار