• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مسخ اصحاب سبت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مفسران درباره كیفیت مسخ اختلاف نظر دارند؛ بیشتر آنان در ذیل یكى از آیاتى كه درباره اصحاب سبت آمده تصریح دارند كه مسخ آن‌ها جسمانى بوده
[۱] مجمع‌البیان، طبرسی، ج‌ ۴، ص‌ ۷۵۹.
[۲] تفسیر صدرالمتالهین، ج‌ ۳، ص‌ ۴۷۲.
و آنان به ‌صورت میمون و خوك درآمدند، به ‌گونه‌اى كه مردم نیز آنان را با این هیئت مشاهده كردند.



یکی از مواردی که در قرآن به آن اشاره شده است، مسخ و تبدیل شدن اصحاب سبت به بوزینه با امر تکوینی خداوند می‌باشد آنجا که می‌فرماید:
ولقد علمتم الذین اعتدوا منکم فی السبت فقلنا لهم کونوا قردة خـسـین.(و كسانى از شما را كه در روز شنبه از فرمان خدا تجاوز كردند نيك شناختيد پس ايشان را گفتيم بوزينگانى طردشده باشيد).
.. لعنآ اصحـب السبت...(اى كسانى كه به شما كتاب داده شده است به آنچه فرو فرستاديم و تصديق‌كننده همان چيزى است كه با شماست ایمان بياوريد پيش از آنكه چهره‌هايى را محو كنيم و در نتيجه آنها را به قهقرا بازگردانيم يا همچنانكه اصحاب سبت را لعنت كرديم آنان را نيز لعنت كنيم و فرمان خدا همواره تحقق يافته است). مقصود از لعن اصحاب سبت، ممکن است، مسخ آنان باشد.
قل هل انبئکم بشر من ذلک مثوبة عند الله من لعنه الله وغضب علیه وجعل منهم القردة.(بگو آيا شما را به بدتر از صاحبان اين کیفر در پيشگاه خدا خبر دهم همانان كه خدا لعنتشان كرده و بر آنان خشم گرفته و از آنان بوزينگان و خوكان پديد آورده و آنانكه طاغوت را پرستش كرده‌اند اينانند كه از نظر منزلت بدتر و از راه راست گمراه‌ترند).
و سـلهم عن القریة التی کانت حاضرة البحر اذ یعدون فی السبت اذ تاتیهم حیتانهم یوم سبتهم شرعا... (و از اهالى آن شهرى كه كنار دریا بود از ايشان جويا شو آنگاه كه به حکم روز شنبه تجاوز مى‌كردند آنگاه كه روز شنبه آنان ماهی‌هايشان روى آب مى‌آمدند و روزهاى غير شنبه به سوى آنان نمى‌آمدند اين گونه ما آنان را به سبب آنكه نافرمانى مى‌كردند مى‌آزموديم). فلما عتوا عن ما نهوا عنه قلنا لهم کونوا قردة خـسـین (و چون از آنچه از آن نهی شده بودند سرپيچى كردند به آنان گفتيم بوزينگانى رانده‌شده باشيد).


یکی از مواردی که در قرآن به آن اشاره شده است این است که مسخ اصحاب سبت ، مایه عبرت برای معاصران آنان و آیندگان قرار گرفته است همچنانکه می‌فرماید: ولقد علمتم الذین اعتدوا منکم فی السبت فقلنا لهم کونوا قردة خـسـین (و كسانى از شما را كه در روز شنبه از فرمان خدا تجاوز كردند نيك شناختيد پس ايشان را گفتيم بوزينگانى طردشده باشيد). فجعلنـها نکـلا لما بین یدیها وما خلفها وموعظة للمتقین (و ما آن عقوبت را براى حاضران و نسل‌هاى پس از آن عبرتى و براى پرهيزگاران پندى قرار داديم).


۱. مجمع‌البیان، طبرسی، ج‌ ۴، ص‌ ۷۵۹.
۲. تفسیر صدرالمتالهین، ج‌ ۳، ص‌ ۴۷۲.
۳. سعد السعود، سید بن طاووس، ص‌ ۱۱۹.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۶۵.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۴۷.    
۶. مجمع البیان، طبرسی، ذیل آیه.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۶۰.    
۸. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۹. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۶.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۶۵.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۶۶.    
۱۲. تفسیر نونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۲۹۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «مسخ اصحاب سبت».    



جعبه ابزار