• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مِمَّا (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مِمّا: (وَ أَنْفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُم)
تعبير به‌ «مِمّا» (از چيزهايى كه ...) تعبير عامى است كه نه تنها اموال، بلكه تمام سرمايه‌ها و مواهب الهى را شامل مى‌شود، و همان گونه كه قبلًا نيز گفته‌ايم انفاق، مفهوم وسيعى دارد كه منحصر به مال نيست، بلكه علم و هدايت و آبروى اجتماعى، سرمايه‌هاى معنوى و مادى ديگر را نيز شامل مى‌شود.



(آمِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ أَنفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُم مُّسْتَخْلَفِينَ فِيهِ فَالَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَ أَنفَقُوا لَهُمْ أَجْرٌ كَبِيرٌ) (به خدا و پيامبرش ايمان بياوريد و از آنچه شما را جانشين و نماينده خود در آن قرارداده انفاق كنيد؛ زيرا كسانى كه از شما ایمان بياورند و انفاق كنند، اجربزرگى دارند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: از سياق آیات برمى‌آيد كه خطاب در اين آيه به كسانى است كه به خدا و رسول ايمان آورده‌اند، و شامل کفار نمى‌شود، تا چه رسد به اين‌كه خطاب متوجه كفار باشد. اينكه بعضى‌ گفته‌اند: شامل هر دو طايفه مى‌شود درست نيست. خواهى گفت: آخر در اين آيه امر به ايمان كرده، و معنا ندارد مؤمنين را امر به ايمان كند. در پاسخ مى‌گوييم: معناى امر مؤمنین به ايمان اين است كه آثار ايمانى را كه دارند بر ايمان خود مترتب كنند، مى‌خواهد بفرمايد: ايمان وقتى متحقق مى‌شود كه آثار آن را بر آن مترتب كنند، چون اگر ايمان و يا صفتى ديگر از صفات نفس چون سخاوت، عفت و شجاعت در نفس آدمى ثابت باشد، و حقيقتا ثابت باشد، اثرش ظاهر مى‌شود، و اگر از يكى از اين صفات مذكور اثر خاص به آن ظاهر نشود، معلوم مى‌شود صفت مذكور آن طور كه بايد در نفس جاى خود را نگرفته و ثابت نشده، و يكى از آثار ايمان به خدا و رسول او اطاعت از دستوراتى است كه خدا و رسول داده‌اند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. حدید/سوره۵۷، آیه۷.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۳۲۷.    
۳. حدید/سوره۵۷، آیه۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۵۳۸.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۹، ص۲۶۵.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۱۵۱.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۴، ص۲۰۵.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۳۴۹.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «مِمَّا»، ص۵۵۴.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره حدید | لغات قرآن




جعبه ابزار