میقات (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
میقات: (فَتَمَّ ميقاتُ رَبِّهِ) «میقات» از مادّه «
وقت»
به معناى وقتى است كه براى انجام كارى تعيين شده است و معمولًا بر زمان اطلاق مىگردد. اما گاهى به مكانى كه بايد كارى در آن انجام پذيرد، گفته مىشود، مانند
«ميقات حج» يعنى مكانى كه هيچ كس بدون احرام نمىتواند از آنجا بگذرد و منظور از «ميقات» در
سوره واقعه همان «وقت مقرر قيامت» است، كه در آن روز همه انسانها در محشر براى رسيدگى به حسابهايشان اجتماع مىكنند، گاهى نيز به صورت كنايه، براى مكانى كه براى انجام كارى مقرّر شده است به كار مىرود.
ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با
میقات:
(وَ واعَدْنا مُوسَى ثَلاثينَ لَيْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعينَ لَيْلَةً وَ قالَ مُوسَى لأَخيهِ هارونَ اخْلُفْني في قَوْمي وَ أَصْلِحْ وَ لاَ تَتَّبِعْ سَبيلَ الْمُفْسِدينَ) (و ما با موسى سى شب وعده گذاشتيم؛ سپس آن را با ده شب ديگر تكميل نموديم؛ به اين ترتيب ميعاد پروردگارش با او، چهل شبِ تمام شد و موسى به برادرش هارون گفته بود: «در ميان قومم جانشين من باش. و امور آنها را اصلاح كن و از روش مفسدان پيروى منما.»)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید: كلمه ميقات معنايش نزديک به معناى كلمه وقت است و تقريبا همان معنا را مىدهد و فرق آن دو به طورى كه صاحب
مجمع البیان گفته اين است كه: ميقات آن وقت معين و محدودى است كه بنا است در آن وقت عملى انجام شود، به خلاف وقت كه به معناى زمان و مقدار زمانى هر چيز است.
(دیدگاه
شیخ طبرسی در مجمع البیان:
)
(لَمَجْموعونَ إِلَى ميقاتِ يَوْمٍ مَّعْلومٍ) (همگى در موعد روزى معين گردآورى مىشوند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان میفرماید: كلمه ميقات به معناى وقت معينى است، كه امرى را با آن تحديد كنند.
(دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:
)
(إِنَّ يَوْمَ الْفَصْلِ كانَ ميقاتًا) (آرى روز جدايى حق از باطل، ميعاد همگان است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان میفرماید: در مجمع البيان مىگويد: كلمه ميقات به معناى آخرين لحظه از مدتى است كه براى حدوث امرى از امور معين شده و اين كلمه از ماده وقت است هم چنان كه كلمه ميعاد از ماده وعد و كلمه مقدار از قدر گرفته شدهاند.
(دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:
)
•
مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «میقات»، ص۵۶۸-۵۶۹.