• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نسبت فرزندی امام حسن و امام حسین به پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر، امام حسن، امام حسین، فرزند پسر.

پرسش: چرا پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) پسر بدون واسطه و مستقیم نداشت؟ به کدام دلیل امام حسن و امام حسین (علیه‌السّلام) پسر آن‌ حضرت به حساب می‌آیند؟ ‌

پاسخ اجمالی: پیامبر اسلام سه فرزند داشتند که در سن کودکی و در اثر بیماری، در دوران حیات آن حضرت از دنیا رفتند. امام کاظم (علیه‌السّلام) برای اثبات این‌که نوادگان دختری پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از امام علی (علیه‌السّلام)، فرزند پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نیز به شمار می‌آیند، به آیه مباهله و آیه ۸۴ سوره‌ انعام استناد کردند.



پیامبر اسلام سه فرزند پسر به نام‌های قاسم، عبدالله (طاهر) و ابراهیم داشت که همه آنها - در سن کودکی و در اثر بیماری - در دوران حیات آن‌ حضرت (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از دنیا رفتند. این امر نیاز به حکمت و فلسفه ندارد؛ زیرا «لِلَّهِ مُلْک السَّماواتِ وَ الْاَرْضِ یَخْلُقُ ما یَشاءُ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ اِناثاً وَ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ الذُّکورَ»؛ مالکیت و حاکمیت آسمان‌ها و زمین از آن خدا است، هر چه را بخواهد می‌آفریند و به هر کس اراده کند، دختر می‌بخشد و به هر کس بخواهد پسر.
البته روایاتی نیز وجود دارد که پروردگار، به پیامبرش فرمود که میان فرزندش ابراهیم و نوه‌اش حسین (علیه‌السّلام) یکی از آن دو باید از دنیا بروند و اختیار انتخاب یکی از آن دو را نیز بر عهده خود پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) گذاشت که حضرت از خدا خواست که نوه‌اش زنده بماند.


امام کاظم (علیه‌السّلام) برای اثبات این‌که نوادگان دختری پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از امام علی (علیه‌السّلام)، فرزند پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نیز به شمار می‌آیند، چند دلیل برای‌ هارون عباسی ارائه فرمودند که به آنها اشاره می‌کنیم.

۲.۱ - پیامبر پدر امامان

اگر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) زنده شود، و دختر شما را خواستگاری کند، آیا به ایشان پاسخ مثبت می‌دهید؟‌ هارون گفت: بله! و برای این موضوع، به عرب و عجم و قریش افتخار خواهم کرد. امام (علیه‌السّلام) به او فرمود: اما نه آن‌ حضرت (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از دخترم خواستگاری می‌کند و نه من دخترم را به ازدواج ایشان در می‌آورم؛ زیرا ایشان پدر من است و پدر شما نیست.‌ هارون هم این استدلال امام (علیه‌السّلام) را قبول کرد.»

۲.۲ - استناد به سوره انعام

امام (علیه‌السّلام) در جواب سؤال‌ هارون که گفت به چه دلیل شما می‌گویید نسل و ذرّیه پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) هستید، به این آیه استدلال کرد:
«... وَ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ داوُدَ وَ سُلَیْمانَ وَ اَیُّوبَ وَ یُوسُفَ وَ مُوسی‌ وَ‌هارُونَ وَ کذلِک نَجْزِی الْمُحْسِنِینَ وَ زَکرِیَّا وَ یَحْیی‌ وَ عِیسی‌...؛ ... و داوود و سلیمان و ایّوب و یوسف و موسی و‌ هارون از فرزندان ابراهیم بودند؛ این گونه نیکوکاران را پاداش می‌دهیم و (همچنین) زکریّا و یحیی و عیسی و الیاس که همه از نیکان بودند...» امام بعد از تلاوت آیه فرمود: حضرت عیسی (علیه‌السّلام) پدر نداشت، ولی خداوند او را از طریق حضرت مریم (سلام‌الله‌علیها) به دیگر فرزندان ابراهیم ملحق کرد؛ به همین ترتیب ما نیز از طریق مادرمان فاطمه (سلام‌الله‌علیها) به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ملحق می‌شویم.

۲.۳ - استناد به آیه مباهله

امام (علیه‌السّلام) همچنین در این قضیه به آیه مباهله استناد کردند.


۱. ر. ک:«فرزندان پیامبر اسلام»، ۹۱۴۸.    
۲. «زندگی نامه پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)»، ۹۸۳۹۸.    
۳. شوری/سوره۴۲، آیه۴۹.    
۴. مسعودی، علی بن الحسین، اثبات الوصیه، ص۱۶۵، قم، انصاریان، ۱۳۸۴ ش.    
۵. صدوق، محمد بن علی، عیون اخبار الرضا، محقق:مهدی لاجوردی، ج۱، ص۸۳.    
۶. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۷. صدوق، محمد بن علی، عیون اخبار الرضا، محقق:مهدی لاجوردی، ج۱، ص۸۴.    
۸. آل‌عمران/سوره۳، آیه۶۱.    
۹. ر. ک:«زندگی امام موسای کاظم (علیه‌السّلام) و فرزندانش»، ۱۸۸۸.    
۱۰. «دلالت مباهله پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بر حقانیت اسلام و فضیلت اهل‌بیت»، ۹۸۵۷۵.    
۱۱. «شرایط مباهله»، ۶۲۳۱.    



سایت اسلام کوئست، برگرفته از مقاله "دلیل پسر نداشتن پیامبر(ص)"، تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱۰/۱۷.    






جعبه ابزار