• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نماز تحیت مسجد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



با توجه به روایاتی که درباره حقوق و احترام به مسجد نقل شده، اگر کسی وارد مسجد شود، اما نمازی ـ واجب یا مستحب ـ نخواند، در روز قیامت، آن مسجد از او طلب‌کار شده و از او پیش خداوند شکایت می‌کند.



درباره حق مسجد، در کتاب‌های حدیثی روایاتی آمده است که از آن جمله روایاتی است که در آن به خواندن دو رکعت نماز تحیت مسجد سفارش شده است:

۱.۱ - روایتی از پیامبر

پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) فرمودند: «هرگاه یکی از شما وارد مسجد می‌شود، ننشیند تا آن‌که دو رکعت نماز بگزارد».

۱.۲ - روایتی از امام علی

امام علی (علیه‌السلام) فرمودند: «از جمله حقوق مسجد، این است که هرگاه بدان پا نهادی، دو رکعت نماز بگزاری، و از جمله حقوق آن دو رکعت، این است که در آن‌ها "ام القرآن سوره حمد) " را بخوانی».


ازاین‌رو در احکام شرعی مسجد آمده است: وقتی انسان وارد مسجد می‌شود، مستحب است دو رکعت نماز به قصد تحیت و احترام مسجد بخواند و اگر نماز واجب یا مستحب دیگری هم بخواند، کافی است.
[۵] امام خمینی، توضیح المسائل (محشی)، ج۱، ص۵۰۸، قم، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، ۱۴۲۴ق.



و مقصود از نماز تحیت آن است که حرمت مسجد به واسطه نشستن بدون نماز هتک نشود.
بنابراین کسی که به قصد به جا آوردن نماز واجب یا نماز مستحب در مسجد حاضر می‌شود، همین‌قدر که بعد از ورود به مسجد و قبل از آن‌که بر زمین بنشیند، نمازی را شروع کند، در واقع نماز تحیت مسجد را نیز به جای آورده است، اگرچه قرار دادن نماز مستقلی به عنوان نماز تحیت مسجد، افضل است.


گفتنی است که با توجه به روایاتی که درباره حقوق و احترام به مسجد نقل شده، اگر کسی وارد مسجد شود، اما نمازی ـ (واجب یا مستحب) ـ نخواند، در روز قیامت، آن مسجد از او طلب‌کار شده و از او پیش خداوند شکایت می‌کند.


۱. دارمی، عبدالله بن عبدالرحمن، سنن الدارمی، ص۳۵۳، محقق، غمری، نبیل هاشم، بیروت، دارالبشائر، چاپ اول، ۱۴۳۴ق.    
۲. بخاری، محمد بن اسماعیل، الجامع المسند الصحیح المختصر من امور رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) و سننه و ایامه (صحیح البخاری)، ج۱، ص۹۶، بیروت، دار طوق النجاة، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۸۱، ص۲۳، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۴. ابن‌حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الاسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الاحکام، ج۱، ص۱۵۰، محقق، فیضی، آصف، قم، مؤسسة آل البیت (علیه‌السلام)، چاپ دوم، ۱۳۸۵ق.    
۵. امام خمینی، توضیح المسائل (محشی)، ج۱، ص۵۰۸، قم، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، ۱۴۲۴ق.
۶. عاملی (شهید ثانی)، زین‌الدین بن علی، الروضة البهیة فی شرح اللمعة الدمشقیة، ج۱، ص۶۴، حاشیه:سلطان العلماء، حسن بن محمد، قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۲ق.    
۷. شیخ صدوق، محمد بن علی، لخصال، ج۱، ص۱۷۴ ۱۷۵، محقق، غفاری، علی‌اکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «نماز تحیت مسجد»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۳/۱۸.    



جعبه ابزار