• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یُصَلُّون (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



منبع: مرتبط


یُصَلُّون: (يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ)
یُصَلُّون: تعبير به «يصلّون» به صورت فعل مضارع دليل بر استمرار است، يعنى خداوند و فرشتگانش پيوسته بر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) رحمت و درود مى‌فرستند، رحمت و درودى هميشگى و جاودانى.



به موردی از کاربرد یُصَلُّون در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - یُصَلُّون (آیه ۵۶ سوره احزاب)

(إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيمًا) (خدا و فرشتگانش بر پيامبر درود مى‌فرستند؛ اى كسانى كه ایمان آورده‌ايد، بر او درود فرستيد و در برابر اوامر او كاملًا تسلیم باشيد. )

۱.۲ - یُصَلُّون در المیزان و مجمع‌ البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: قبلا گفتيم كه كلمه صلاة در اصل به معناى انعطاف بوده و صلات خدا بر پيغمبر به معناى انعطاف او به وى است، به وسيله رحمتش، البته انعطافى مطلق، چون در آيه شريفه‌ صلات را مقيد به قيدى نكرده و همچنين صلات ملائكه او بر آن جناب، انعطاف ايشان است بر وى، به اينكه او را تزكيه نموده و برايش استغفار كنند و صلات مؤمنین بر او انعطاف ايشان است به وسيله درخواست رحمت براى او.
و در اينكه قبل از امر به مؤمنين كه بر او صلوات بفرستيد، نخست صلات خود و ملائکه خود را ذكر كرده، دلالتى هست بر اينكه صلوات مؤمنين بر آن جناب به پيروى خداى سبحان و متابعت ملائكه اوست و اين خود نهى آينده را تاكيد مى‌كند. از طريق شيعه و سنى هم روايت بسيار زياد رسيده، در اينكه طريق صلوات فرستادن مؤمنين بر آن جناب، اين است كه از خدا بخواهند بر او و آل او صلوات بفرستد.

۱.۳ - یُصَلُّون در تفسیر نمونه

آيه مورد بحث، از علاقه خاص خداوند و فرشتگان نسبت به پيامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) و همچنين دستور به فرستادن «درود و سلام» بر او و تسليم شدن مؤمنان در برابر فرمان او سخن مى‌گويد.
تعبير به «يصلّون» به صورت فعل مضارع دليل بر استمرار است، يعنى خداوند و فرشتگانش پيوسته بر پيامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) رحمت و درود مى‌فرستند، رحمت و درودى هميشگى و جاودانى.
«صلات» كه جمع آن «صلوات» است، هرگاه به خدا نسبت داده شود، يعنى از ناحيه خدا باشد به معنى توجه و فرستادن رحمت به بندگان است و هرگاه به فرشتگان منسوب شود به معنى طلب رحمت براى بندگان است و اگر از ناحيه مؤمنان باشد، دعا و تقاضاى رحمت است.


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۶.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات فی غریب القرآن، دار القلم، ص۴۹۰.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت-الحسینی، ص۲۶۶.    
۴. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۶.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۴۲۶.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۵۰۷.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۳۳۸.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۰، ص۱۶۹.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۵۷۸.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ج۱۷، ص۴۱۶.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «یُصَلُّون»، ج۲، ص۶۲۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره احزاب | لغات قرآن




جعبه ابزار