• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار ماده

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقصود از ماده در این مقام، همان امر مبهم و بدون فعلیت است که یکی از جواهر پنج گانه دانسته شده و در همه اجسام، اعم از فلکی و عنصری موجود است.
[۱] آموزش فلسفه، ج۲، ص۱۴۶.
و این همان است که از آن به هیولی تعبیر می‌شود، بنابراین، همان احکام و خواص و آثاری که برای هیولی بیان شدن است، در این جا نیز وارد می‌شود.



گاهی نیز همین ماده در معنای غیر حقیقی خود به کار می‌رود و در عین حال که فعلیت دارد، اما نسبت به اموری که از آن ساخته می‌شود، حالت بالقوه دارد و ماده آن‌ها است، مانند نطفه که استعداد انسان شدن دارد و حامل قوه انسان است. حکما آن را نیز ماده دانسته‌اند و از آن به ماده ثانیه تعبیر آورده‌اند. اولین خاصیت این ماده آن است که دارای شان قبول و استعداد است، نه فعل و اقتضا، به همین خاطر است که ماده نمی‌تواند سبب برای صورت باشد، اما صورت، شریک العله آن است.




۲.۱ - دیدگاه خواجه طوسی

خواجه " طوسی " معتقد است که یکی از خواص ماده، منشا اختلاف بودن آن است و اضافه می‌کند که اختلاف مواد بذاته است، اما امور دیگر مانند صورت‌ها و اعراض به واسطه ماده اختلاف دارند.
[۴] الاشارات و التنبیهات، ج۳، ص۸۹.


۲.۲ - دیدگاه ملاصدرا

" ملاصدرا " می‌گوید: از احکام دیگر ماده آن است که ماده یک شی ء، داخل در قوام ماهیت آن شی ء نیست، به همین دلیل یک شی ء در حقیقت ذاتش نیاز به ماده ندارد و این نکته‌ای است که ابن سینا نیز بر آن تاکید می‌کند. تکثر و کثرت پذیری نیز یکی از احوال ماده است.
[۷] مجموعه مصنفات شیخ اشراق، ج۵، ص۶۹۹.



۱. آموزش فلسفه، ج۲، ص۱۴۶.
۲. الحکمة المتعالیه فی الاسفار الاربعه، ج۲، ص۱۷۰.    
۳. الحکمة المتعالیه فی الاسفار الاربعه، ج۵، ص۱۴۶.    
۴. الاشارات و التنبیهات، ج۳، ص۸۹.
۵. الحکمة المتعالیه فی الاسفار الاربعه، ج۵، ص۱۳۶.    
۶. نهایة الحکمه، ص۳۱۶.    
۷. مجموعه مصنفات شیخ اشراق، ج۵، ص۶۹۹.



اصطلاح نامه جامع علوم اسلامی، برگرفته از مقاله«آثار ماده».    



جعبه ابزار