• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه و ان یکاد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیه و ان یکاد همان آیه هست که برای چشم زخم استفاده می کنند.




به آیه ۵۱ سوره قلم " آیه و ان یکاد " مى گویند: "و ان یکاد الذین کفروا لیزلقونک بابصارهم لما سمعوا الذکر و یقولون انه لمجنون...؛ و هر آینه نزدیک است آنان که کافر شدند چون قرآن را شنیدند - که مى خواندى - تو را با چشم هاى خود بلغزانند و بیفکنند، و مى گویند: همانا او دیوانه است... ."



در تفسیر این آیه نظریات گوناگونى داده اند:

۲.۱ - عداوت دشمنان پیامبر


۱ - بسیارى از مفسران گفته اند: منظور این است که دشمنان هنگامى که آیات با عظمت قرآن را از تو مى شنوند، به قدرى خشمگین و ناراحت مى شوند، و با عداوت به تو نگاه مى کنند که گویى مى خواهند تو را با چشم هاى خود بر زمین افکنند و نابود کنند!. یعنى مى خواهند از طریق چشم زدن که بسیارى از مردم به آن معتقدند و با یک نگاه مخصوص تو را بیمار و هلاک کنند.

۲.۲ - نگاه غضبناک


۲ - بعضى دیگر گفته اند که: این جمله کنایه از نگاه هاى بسیار غضب آلود است؛ مثل این که مى گوییم آن چنان به من بد نگاه کرد که گویى مى خواست مرا با نگاهش بخورد، یا بکشد. در این تفسیر بحثى از چشم زدن نیست .

۲.۳ - تعجب از آیات قرآن


۳ - در این آیه قرآن مى خواهد تضاد عجیبى را که در میان گفته هاى دشمنان اسلام وجود داشت ظاهر سازد ؛ و آن این که: وقتى آن ها آیات قرآن را مى شنوند، آن قدر مجذوب شده و در برابر آن شگفت زده مى شوند که مى خواهند تو را با چشم بزنند ؛ زیرا چشم زدن معمولاً در برابر امورى است که بسیار اعجاب انگیز باشد.



آیا چشم زخم از نظر اسلامی و علوم روز واقعیت دارد؟
پاسخ این است که، این مسئله از نظر عقلی محال نیست، و در روایات اسلامی نیز تعبیرات مختلفى دیده مى شود که وجود چنین امرى را اجمالاً تأیید مى کند. لذا نه تنها نباید اصرارى در انکار این امور داشت، بلکه باید امکان وجود آن را از نظر عقل و علم پذیرفت .



طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی تفسیرالقرآن، ج۱۹، ص۳۸۸-۳۹۱.    
طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، ج۱۰، ص۱۰۰.    
مکارم شیرازی، ناصر، تفسیرنمونه، ج۲۴، ص۴۲۴-۴۲۸.    


 
۱. قلم/سوره۶۸، آیه۵۱.    




مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی.    



جعبه ابزار