• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

أَشُدّ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




اَشُدّ: (وَلَمَّا بَلَغَ اَشُدُّه)
«اَشُدّ» از مادّه‌ «شَدّ» به معنای گره محکم است؛ و در اینجا اشاره به استحکام جسمانی و روحانی می‌باشد؛ سپس توسعه یافته و به هر گونه استحکام جسمانی و روحانی گفته شده است و منظور از «اَشَدّ» در اینجا رسیدن به حدّ بلوغ است؛ ولی بلوغ جسمانی در اینجا کافی نیست، بلکه، باید بلوغ فکری و اقتصادی نیز باشد، به گونه‌ای که یتیم بتواند اموال خود را حفظ و نگهداری کند و انتخاب این تعبیر، برای همین منظور است که البته باید از طریق آزمایش قطعی مشخص گردد. بعضی گفته‌اند: «اَشُدّ»، جمعی است که مفرد ندارد؛ و بعضی دیگر آن را جمع‌ «شَدّ» (بر وزن سدّ) می‌دانند؛ ولی به هر حال، معنای جمعی آن قابل انکار نیست. «اَشُدَّ» از مادّه‌ «شدت» به معنای نیرومند شدن است.



ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با أَشُدّ:

۱.۱ - آیه ۲۲ سوره یوسف

(وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ آتَيْنَاهُ حُكْمًا وَعِلْمًا وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ) (و هنگامى كه به بلوغ و رشد رسيد، ما حكم پیامبری و «علم» به او داديم؛ و اينچنين نيكوكاران را پاداش مى‌دهيم!).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بلوغ اشد به معنای سنینی از عمر انسان است که در آن سنین قوای بدنی رفته رفته بیشتر می‌شود و به تدریج آثار کودکی زایل می‌گردد، و این از سال هیجدهم تا سن کهولت و پیری است که در آن موقع دیگر عقل آدمی پخته و کامل است و ظاهرا منظور از آن رسیدن به ابتدای سن جوانی است، نه اواسط و یا اواخر آن که از حدود چهل سالگی به بعد است، به دلیل آیه‌ای که در باره موسی (علیه‌السّلام) فرموده: (وَ لَمَّا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَ اسْتَوی‌ آتَیْناهُ حُکْماً وَ عِلْماً) زیرا در این آیه کلمه‌ (اسْتَوی‌) را آورد تا برساند موسی به حد وسط اشد رسیده بود که ما مبعوثش کردیم؛ و در آیه‌ (حَتَّی اِذا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَ بَلَغَ اَرْبَعِینَ سَنَةً قالَ رَبِّ اَوْزِعْنِی اَنْ اَشْکُرَ نِعْمَتَکَ) چون می‌خواسته برساند در اواخر بلوغ اشد خود چنین و چنان گفت، کلمه چهل سالگی را هم اضافه کرده، و اگر بلوغ اشد به معنای چهل سالگی باشد دیگر حاجت به ذکر (بَلَغَ) و تکرار آن نبود بلکه می‌فرمود: «حتی اذا بلغ اشده اربعین سنة»؛ پس دیگر مجالی برای گفته بعضی از مفسرین نیست که گفته‌اند: منظور از بلوغ اشد رسیدن به سی و یا سی و سه سالگی است و همچنین آن مفسر دیگر که گفته: منظور از آن رسیدن به چهل است. علاوه بر این، خنده‌آور است که همسر عزیز در ایام جوانی یوسف عشقی به وی نورزد تا اینکه به چهل سالگی برسد آن وقت عاشقش شود، و او را به طرف خودش بخواند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)

۱.۲ - آیه ۳۴ سوره اسراء

(وَلاَ تَقْرَبُواْ مَالَ الْيَتِيمِ إِلاَّ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ وَأَوْفُواْ بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْؤُولًا) (و به مال يتيم، جز به بهترين طريق نزديك نشويد، تا به سر حدّ بلوغ رسد و به عهد خود وفا كنيد، كه از عهد سؤال مى‌شود).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بلوغ اشد در جمله‌ (حَتَّی یَبْلُغَ اَشُدَّهُ) اوان و آغاز این بلوغ و رشد است که در این هنگام حکم یتیمی از یتیم برداشته می‌شود، و دیگر او را یتیم نمی‌گویند، پس اینکه فرمود: نزدیک مال یتیم نشوید تا بالغ شود به این معنا است که مال یتیم را حفظ کنید تا بالغ شود، و چون بالغ شد به دستش بسپارید. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)

۱.۳ - آیه ۱۴ سوره قصص

(وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَاسْتَوَى آتَيْنَاهُ حُكْمًا وَعِلْمًا وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ) (و هنگامى كه موسى به رشد و كمال رسيد، حکمت و دانش به او داديم؛ و اين‌گونه نيكوكاران را پاداش مى‌دهيم).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بلوغ اشد به معنای این است که: انسان آن قدر زنده بماند و عمر کند تا نیروهای بدنش به حد قوت و شدت برسد، و این غالبا در سن هجده سالگی صورت می‌گیرد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۲.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۴۴۷.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۷۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۴۲۶.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۱۲۹.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۵۱.    
۷. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۲.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۳۷.    
۹. قصص/سوره۲۸، آیه۱۴.    
۱۰. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۵.    
۱۱. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۱، ص۱۵۸.    
۱۲. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۱، ص۱۱۸.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۲، ص۱۸۷.    
۱۴. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۳۳۹.    
۱۵. اسراء/سوره۱۷، آیه۳۴.    
۱۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۸۵.    
۱۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۳، ص۱۲۴.    
۱۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۳، ص۹۱.    
۱۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۴، ص۱۳۱.    
۲۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۶۳۸.    
۲۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۹، ص۱۴.    
۲۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۵۹۳.    
۲۳. قصص/سوره۲۸، آیه۱۴.    
۲۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۳۸۷.    
۲۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۱۶.    
۲۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۴.    
۲۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۸، ص۱۶۹.    
۲۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۳۸۱.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «أَشُدّ»، ص۴۷.    






جعبه ابزار