• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اذیت موسی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قوم بنی اسرائیل پیامبرشان حضرت موسی (علیه‌السّلام) را بسیار اذیت و آزار می‌دادند. و خداوند این عمل آنها را در قرآن نکوهش کرده است.



اذیت موسی (علیه‌السّلام) از سوی بنی اسرائیل، عملی حرام بود.
یـایها الذین ءامنوا لا تکونوا کالذین ءاذوا موسی فبراه الله مما قالوا وکان عند الله وجیهـا. «ای کسانی که ایمان آورده‌اید، شما مانند آن مردمی نباشید که پیغمبرشان موسی را (به تهمت زنا و قتل هارون و دیگر عیب جویی‌ها) بیازردند تا آنکه خدا او را از آنچه گفتند منزه ساخت (و پاکدامنیش بر همه روشن گردانید) و او نزد خدا (پیغمبری) آبرومند و محترم بود.»

۱.۱ - نهی از مثل بنی اسرائیل بودن

در این آیه مؤمنین را نهی می‌فرماید از اینکه مانند بعضی از بنی اسرائیل باشند، و با پیغمبرشان عملی انجام دهند که آنان انجام دادند، یعنی پیغمبرشان را اذیت کنند.
و مراد از این اذیت مطلق آزارهای زبانی، و یا عملی نیست، گرچه مطلق آزار پیامبران حرام و مورد نهی است، ولی در خصوص آیه به قرینه جمله "فبراه الله- خدا تبرئه اش کرد" مراد آزار از ناحیه تهمت و افتراء است، چون این اذیت است که رفع آن محتاج به تبرئه خدایی است.
و شاید علت اینکه از بیان آزار بنی اسرائیل نسبت به موسی (علیه‌السّلام) سکوت کرد، و نفرموده که آزارشان چه بوده، مضمون آن حدیث را تایید کند، که فرمود: بنی اسرائیل این تهمت را به موسی زدند، که وی آنچه مردان دارند ندارد، و خدا هم موسی را از این تهمت تبرئه کرد.


حضرت موسی علیه‌السّلام از تهمت‌های قومش رنج می‌برد.
واذ قال موسی لقومه یـقوم لم تؤذوننی وقد تعلمون انی رسول الله الیکم فلما زاغوا ازاغ الله قلوبهم والله لا یهدی القوم الفـسقین. «(یاد آر) وقتی که موسی به قوم خود گفت: ‌ای قوم، برای چه مرا رنج و آزار می‌ دهید (و تهمت سحر و کذب و عیبهای دیگر بر من می‌ بندید) در صورتی که بر شما معلوم است که من رسول خدا به سوی شما هستم؟ باز چون (از حق) روی گردانیدند خدا هم دلهای بی نورشان را (از سعادت و اقبال به حق) بگردانید و خدا هرگز مردم نابکار فاسق را هدایت نخواهد کرد.»

۲.۱ - نهی از آزار رسول

"و اذ قال موسی لقومه یا قوم لم تؤذوننی و قد تعلمون انی رسول الله الیکم... " این آیه شریفه به طور اشاره می‌فهماند که بنی اسرائیل با لجاجت خود رسول خدا، حضرت موسی را آزار داده بودند، تا جایی که خدای تعالی به کیفر این رفتارشان دلهایشان را منحرف ساخت. و این خود نهیی است برای مؤمنین از این که رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را اذیت کنند، و کارشان بدانجا انجامد که کار قوم موسی بدانجا کشید، و دلهایشان منحرف گشت.


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۶۹.    
۲. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۵۲۲.    
۳. صف/سوره۶۱، آیه۵.    
۴. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۴۲۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اذیت موسی».    



جعبه ابزار