• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استرجاع (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جمله «إنّا للّه و إنّا إليه راجعون»( ما از آن خدا هستيم و به سوى او باز مى‌گرديم) جزیی از آیه ۱۵۶ سوره بقره است که از آن به عنوان کلمه استرجاع یاد می شود.



استرجاع، اگر به هنگام مصيبت گفته شود به معناى بر زبان آوردن آيه «إنّا للّه و إنّا إليه راجعون»( ما از آن خدا هستيم و به سوى او باز مى‌گرديم) است، و در اين‌جا همين معنا مورد نظر است.


اصولا این جمله که از آن به عنوان کلمه استرجاع یاد مى شود، عصاره اى است از عالیترین درسهاى توحید و انقطاع الى الله و تکیه بر ذات پاک او در همه چیز و در هر زمان ، و اگر مى بینیم بزرگان اسلام به هنگام بروز مصائب سخت این جمله را با الهام گرفتن از قرآن مجید تکرار مى کردند براى این بوده است که شدت مصیبت آنها را تکان ندهد و در پرتو ایمان به مالکیت خداوند و بازگشت همه موجودات به سوى او، این حوادث را در خود هضم کنند.


امیر مؤ منان على علیه السلام در تفسیر این جمله مى فرماید: ان قولنا انا لله اقرار على انفسنا بالملک و قولنا و انا الیه راجعون اقرار على انفسنا بالهلک : اینکه ما مى گوئیم انا لله اعتراف به این حقیقت است که ما مملوک اوئیم و اینکه مى گوئیم و انا الیه راجعون اقرار به این است که ما از این جهان خواهیم رفت و جایگاه ما جاى دگر است .


آثار استرجاع ، استرجاع صابران ، پاداش استرجاع ، حقیقت استرجاع .


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۵۶.    
۲. مفردات راغب، ج۱، ص۱۸۹.    
۳. لسان‌العرب، ابن منظور، ج۸، ص۱۱۷.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۵۳۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «استرجاع».    



جعبه ابزار