• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استفاده از چشم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند نعمت چشم را که به انسان داده باید در راه خودش استفاده کند وگرنه در پیش خداوند مسئول می باشد.



استفاده نکردن مناسب از نعمت چشم، موجب مسئولیت انسان نزد خداوند می گردد.
ولا تقف ما لیس لک به علم ان السمع والبصر والفؤاد کل اولـئک کان عنه مسـولا.از آنچه به آن آگاهی نداری، پیروی مکن، چرا که گوش و چشم و دل، همه مسؤولند.


در پایان آیه دلیل این نهى را چنین بیان مى کند که : ((گوش و چشم و دل همگى مسئولند)) و در برابر کارهائى که انجام داده اند از آنها سؤال مى شود (ان السمع و البصر و الفواد کل اولئک کان عنه مسئولا).
این مسئولیتها به خاطر آن است که سخنانى را که انسان بدون علم و یقین مى گوید یا به این طریق است که از افراد غیر موثق شنیده ، و یا مى گوید دیده ام در حالى که ندیده ، و یا در تفکر خود دچار قضاوتهاى بى ماخذ و بى پایه اى شده که با واقعیت منطبق نبوده است ، به همین دلیل از چشم و گوش و فکر و عقل او سؤال مى شود که آیا واقعا شما به این مسائل ایمان داشتید که شهادت دادید، یا قضاوت کردید، یا به آن معتقد شدید و عمل خود را بر آن منطبق نمودید؟!


کسى خدمت امام صادق (علیه السلام ) رسید و عرض کرد من همسایگانى دارم که کنیزان خواننده اى دارند، مى خوانند و مى نوازند، و من گاهى که براى قضاء حاجت (به دستشوئى) مى روم نشستن خود را طولانى تر مى کنم ، تا نغمه هاى آنها را بشنوم در حالى که براى چنین منظورى نرفته ام امام صادق (علیه السلام ) فرمود: مگر گفتار خداوند را نشنیده اى که مى فرماید: ان السمع و البصر و الفواد کل اولئک کان عنه مسئولا: (گوش و چشم و قلب همگى مسئولند) او عرض کرد گویا هرگز این آیه را از هیچکس ‌ نه عرب و نه عجم نشنیده بودم و من اکنون این کار را ترک مى گویم و بدرگاه خدا توبه مى کنم .
در بعضى از منابع حدیث در ذیل این روایت مى خوانیم که امام به او دستور داد برخیز و غسل توبه کن و به مقدارى که مى توانى نماز بگذار چرا که کار بسیار بدى انجام مى دادى که اگر در آن حال مى مردى مسئولیت تو عظیم بود!


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۳۶.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۲، ص۱۱۷.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۲، ص۱۱۹.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «استفاده از چشم»    



جعبه ابزار