• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسد بن کعب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اَسَد‌ بن‌ کَعْب قُرَظی، از یهودیان مسلمان‌شده و از یهودیان بنی‌قریظه بود و همراه برادرش اُسَید اسلام را پذیرفت.
[۱] جامع‌البیان، مج‌۳، ج‌۴، ص‌۷۱.
[۳] مجمع‌البیان، ج‌۱، ص‌۳۷۴.




از زندگانی او اطلاعی در دست نیست، جز این‌که مفسران در ذیل ۴ آیه و بیان شأن نزول آن، از این دو یاد‌کرده‌اند:

۱.۱ - آیه اول

بنابر روایتی از عکرمه، اسد همراه برادرش اُسید و جمعی از یهودیان پس از مسلمان شدن از پیامبر خواستند همچنان بر اساس تورات عمل‌کنند و روزهای شنبه را نیز گرامی بدارند. آیه‌۲۰۸ بقره :«یاَیُّهَا الَّذینَ ءامَنوا ادخُلوافِی السِّلمِ کافَّةً ولا تَتَّبِعوا خُطُوتِ الشَّیطنِ اِنَّهُ لَکُم عَدُوٌّ مُبین» در پاسخ آنان نازل شد و آنان را به تسلیم محض فراخواند و از وساوس شیطان برحذر داشت.
[۵] جامع البیان، مج‌۲، ج‌۲، ص‌۴۴۲.
ابن‌کثیر این شأن نزول را گمان عکرمه دانسته‌است.

۱.۲ - آیه دوم

بر اساس روایتی از ابن‌عباس، اسد و برادرش و جمعی دیگر از یهودیان مسلمان شده، به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) گفتند:ما به تو، موسی و عُزیر و نیز قرآن و تورات ایمان داریم؛ امّا به پیامبران دیگر و کتاب‌های‌شان ایمان نداریم. پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) آنان را از این نظر بازداشت؛ ولی آنان نپذیرفتند، آنگاه آیه ۱۳۶ نساء نازل شد و خداوند از آنان خواست تا به آنچه بر پیامبر وحی شده، ایمان بیاورند. در این آیه، کسانی که به خدا، فرشتگان، پیامبران، کتاب‌های آسمانی و روز قیامت کفر ورزیده‌اند، گمراه شمرده شده‌اند
[۱۰] اسباب النزول، ص‌۱۵۲.
[۱۱] الدرالمنثور، ج‌۲، ص‌۷۱۶.
:«یاَیُّهَا الَّذینَ ءامَنوا ءامِنوا بِاللّهِ و رَسولِهِ والکِتبِ الَّذی نَزَّلَ عَلی رَسولِهِ والکِتبِ الَّذِی اَنزَلَ مِن قَبلُ ومَن یَکفُر بِاللّهِ و مَلئِکَتِهِ وکُتُبِهِ ورُسُلِهِ والیَومِ الأخِرِ فَقَد ضَلَّ ضَللا بَعیدا».

۱.۳ - آیه سوم

بنابه روایتی، چون این عده اسلام را پذیرفتند، دیگر یهودیان گفتند:اینان از فرومایگان ما بودند و گرنه آیین خود را رها نمی‌کردند. آیه ۱۱۳ آل عمران در تأیید این دسته از مسلمانان نازل شد و آنان را با دیگر یهودیان غیر قابل مقایسه دانست
[۱۳] جامع‌البیان، مج‌۳، ج‌۴، ص‌۷۱.
:«لَیسوا سَواءً مِن اَهلِ الکِتبِ اُمَّةٌ قائِمَةٌ یَتلونَ ءایتِ اللّهِ ءاناءَ الَّیلِ و هُم یَسجُدون= همه اهل کتاب یکسان نیستند؛ طایفه‌ای‌ازآنهادر دل شب به تلاوت آیات خدا و نماز و اطاعت حق مشغول‌اند».

۱.۴ - آیه چهارم

«اَلَّذینَ ءاتَینهُمُ الکِتبَ یَتلونَهُ حَقَّ تِلاوتِهِ اُولئِکَ یُؤمِنونَ بِهِ ومَن یَکفُر بِهِ فَاُولئِکَ هُمُ الخسِرون» بر اساس این آیه ، فقط یهودیانی که به درستی بر اساس تورات عمل می‌کنند، به آن ایمان دارند؛ ولی دیگر یهودیان زیان خواهند کرد. بنابه روایتی از ضحّاک، آیه درباره یهودیان مسلمان شده چون اسد‌ بن‌ کعب، برادرش و جمعی دیگر نازل شده است.
[۱۶] مجمع‌البیان، ج‌۱، ص‌۳۷۴.



اسباب النزول، واحدی؛ الاصابة فی تمییز الصحابه؛ تفسیر القرآن العظیم، ابن‌کثیر؛ جامع‌البیان عن تأویل آی القرآن؛ الدرالمنثور فی التفسیر بالمأثور؛ مجمع‌البیان فی تفسیر القرآن؛ النکت والعیون، ماوردی.


۱. جامع‌البیان، مج‌۳، ج‌۴، ص‌۷۱.
۲. الاصابه، ج‌۱، ص‌۲۰۷.    
۳. مجمع‌البیان، ج‌۱، ص‌۳۷۴.
۴. بقره/سوره۲، آیه۲۰۸.    
۵. جامع البیان، مج‌۲، ج‌۲، ص‌۴۴۲.
۶. تفسیر ماوردی، ج‌۱، ص‌۲۶۸.    
۷. الدرالمنثور، ج‌۱، ص‌۵۷۹.    
۸. تفسیر ابن‌کثیر، ج‌۱، ص‌۲۵۵.    
۹. نساء/سوره۴، آیه۱۳۶.    
۱۰. اسباب النزول، ص‌۱۵۲.
۱۱. الدرالمنثور، ج‌۲، ص‌۷۱۶.
۱۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۱۳.    
۱۳. جامع‌البیان، مج‌۳، ج‌۴، ص‌۷۱.
۱۴. الدرالمنثور، ج‌۲، ص‌۲۹۶.    
۱۵. بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.    
۱۶. مجمع‌البیان، ج‌۱، ص‌۳۷۴.



دائرةالمعارف قرآن کریم، جلد سوم، برگرفته از مقاله«اسد بن کعب».    



جعبه ابزار